HRM

Van der Laan kaart kanker bij brandweer aan

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gaat bij de regering pleiten voor de erkenning van kanker als beroepsziekte bij de brandweer. Hij denkt dat hiervoor meer aandacht op landelijk niveau nodig is, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Het journalistieke tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) had deze brief onder ogen gekregen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat brandweerlieden een verhoogd risico lopen op kanker. Door rook kunnen via de huid kankerverwekkende stoffen het lichaam binnenkomen, ondanks de bescherming van helm, pak, handschoenen en ademluchtmasker. "Een zorgwekkende constatering", aldus de burgemeester.

Dit jaar heeft de Amsterdamse brandweer al tien maatregelen genomen om de blootstellingsrisico's te verminderen. Zo worden pakken en materieel ter plaatse afgespoeld, zodat kankerverwekkende stoffen niet in de auto's of op de kazerne komen. Ook worden pakken na elke brand gereinigd en houden brandweerlieden na een brand nog drie minuten hun ademluchtmasker op in rookvrij gebied.

Volgens Van der Laan heeft het hoofdstedelijke brandweerkorps landelijk "een voortrekkersrol op zich genomen" op het urgente onderwerp kanker en beroepsziekten. Toch wil hij zelf ook een bijdrage leveren en zorgen dat het thema "hoog op de agenda komt". De ministers van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid krijgen hier een brief over van de burgemeester. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top