ACTUEEL

Longpatiënt vaak dupe van wisselen medicijn

Mensen met een longziekte krijgen bij de apotheek vaak niet het medicijn dat de arts had voorgeschreven. Het wisselen van medicijnen leidt dan tot allerlei extra klachten en bijwerkingen.

Dat meldt het Longfonds donderdag. Het fonds vindt wisselen zonder medische reden 'onacceptabel'. Het Longfonds wil dat zorgverzekeraars niet langer invloed hebben op welke medicijnen longpatiënten meekrijgen. "Het inhaleren van longmedicijnen luistert nauw. Krijgt iemand een andere inhalator dan is een fout snel gemaakt en dan krijg je je medicijn niet goed binnen", aldus een woordvoerster. "Wisselen doe je in overleg met de arts en op medische gronden. We denken dat er nu vaak wordt gewisseld omdat het voor de zorgverzekeraar en apotheek aantrekkelijk is.

Het Longfonds wil dat zorgverzekeraars niet langer invloed hebben op welke medicijnen longpatiënten meekrijgen. "Het inhaleren van longmedicijnen luistert nauw. Krijgt iemand een andere inhalator dan is een fout snel gemaakt en dan krijg je je medicijn niet goed binnen", aldus een woordvoerster. "Wisselen doe je in overleg met de arts en op medische gronden. We denken dat er nu vaak wordt gewisseld omdat het voor de zorgverzekeraar en apotheek aantrekkelijk is."

Octrooi

Zodra op een bepaald geneesmiddel het octrooi verloopt, kunnen meerdere fabrikanten een medicijn op de markt brengen met dezelfde werkzame stof maar goedkoper, volgens het NIVEL, Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. Uit onderzoek van het instituut en de Universiteit Utrecht blijkt dat een op de vijf longpatiënten wel eens een ander middel krijgt dan de keer daarvoor. In Nederland hebben een miljoen mensen een longziekte zoals COPD (longbeschadiging) of astma. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top