ACTUEEL

Campagne moet psychische problemen bij jongeren voorkomen

Om ernstig psychisch leed onder jongeren in een vroeg stadium te voorkomen lanceert het Fonds Psychische Gezondheid de campagne Eerder is Beter. Jaarlijks krijgen minimaal drieduizend jongeren voor het eerst te maken met bijvoorbeeld een depressie of een psychose, 75 procent van de klachten begint voor het 25e levensjaar.

Het Fonds Psychische Gezondheid wil met de campagne voorkomen dat jongeren ernstige psychische problemen ontwikkelen en hierdoor langdurig uitvallen op school of werk. In de campagne werkt het Fonds samen met klinisch psychologen en onderzoekers Mark van der Gaag en David van den Berg van de Parnassia Groep in Den Haag. Mark van der Gaag: "Het is ons streven om zo vroeg mogelijk hulp te bieden aan jongeren met beginnende psychische klachten. Goede informatie voor deze doelgroep is er vaak nog niet en als jongeren eenmaal ernstige psychische klachten hebben ontwikkeld en bij de ggz terechtkomen, is het vaak te laat."

Van der Gaag en van den Berg willen een online platform starten waar jongeren de juiste informatie vinden en een 'pluis-niet-pluischeck' kunnen doen. Zij kunnen bijvoorbeeld checken of bijzondere ervaringen, zoals geluiden horen die niemand anders hoort, uit je lichaam treden, het gevoel gescheiden te zijn van de werkelijkheid om je heen, wijzen op de eerste signalen van een psychische aandoening of juist niet.

Ouders vertellen onderzoekers van der Gaag en van den Berg vaak dat de klachten bij hun kinderen al jaren eerder begonnen, maar dat zij niet wisten wat ze moesten doen. Ook voor hen zijn de campagne en het online platform bedoeld. Op de website Eerder is beter is meer informatie te vinden over de campagne en over op welke manieren mensen kunnen bijdragen. Dit kan door direct te doneren of in actie te komen voor Fonds Psychische Gezondheid bij sportevenementen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

bas van de leur

17 september 2015

Ik snap wel waarom kinderen tegenwoordig psychische klachten hebben, elke week komt er wel een bericht van 1 of andere beterweter en wereldverbeteraar. stoppen met roken, stopppen met drinken, stopppen met colla drinken, stoppen met redbull, stopppen met dat en dit. kinderen worden helemaal gemanipuleerd en geïndoctrineerd door geleerde die zelf hebben gefaald in hun leven. en dit nu botvieren op de jeugd. BINNENKORT START WERELDWIJD EEN ZEER GROTE CAMPAGNE, GELEID DOOR DE JEUGD. STOP INDOCTRINATE THE KIDS FROM TODAY!! , ik ga ze zeker steunen want kom op zeg. geef kinderen nu ook eens de kans om fouten te maken en die door te ervaren op te lossen. wat jullie doen is een perfect kind creëren. en een creatie is niet echt punt.

Wulf van Loenen

18 september 2015

Ieders leefomgeving, kind of volwassene, staat werkelijk bol van (digitale) info om ons heen. En wat vandaag goed en gezond is kan morgen weer het omgekeerde zijn, de zgn. waan van de dag. Indoctrineren is inderdaad niet goed. Kennis/meningen en vooral eigen meningsvorming wel. Veel ouders en scholen zijn daar dagelijks mee bezig. Een klein gebiedje in het totaal waar jongeren allemaal mee bezig zijn. Als het brein dan eindelijk ontspoort dan wordt in het gunstigste geval de levensstijl verandert.

Top