ACTUEEL

Pieter van Foreestprijs voor Mai Thieme

Radioloog Mai Thieme is winnaar geworden van de Pieter van Foreestprijs 2015. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend voor het beste wetenschappelijke artikel in een medisch tijdschrift, dat gebaseerd is op medisch onderzoek dat deels in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) is verricht.

Dit meldt het MCA.

Mai Thieme is als radioloog in opleiding verbonden aan het MCA en heeft onderzoek gedaan naar de vraag wat de beste manier is om bij kinderen vast te stellen of ze een acute blindedarmontsteking hebben. Volgens de landelijke richtlijn moet na het maken van de echo een kijkoperatie of CT-scan plaatsvinden. Dat laatste is vanwege de straling voor kinderen niet zonder risico. uit het onderzoek van Thieme blijkt dat een MRI-scan – die gebruik maakt van magnetisme in plaats van straling – een goed alternatief is. Thieme: "Als het op de MRI niet zichtbaar is, weten we zeker dat er geen sprake is van een ontstoken blindedarm."

Het onderzoek van Thieme en haar collega's is in 2014 gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift European Radiology. In MCA is het maken van een MRI bij jonge patiënten standaard geworden als de echo onvoldoende uitsluitsel geeft. Inmiddels hebben meer Nederlandse ziekenhuizen na lezing van het onderzoek hun werkwijze aangepast. De jury van de Pieter van Forestprijs heeft het bekroonde onderzoek gekozen uit achttien inzendingen.

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs voor het beste onderzoeksvoorstel werd uitgereikt aan Sjors Wintermans, die in opleiding is tot specialist spoedeisende hulp. Hij gaat van start met een onderzoek naar de beste behandeling voor kinderen die met hun voet tussen de spaken van de fiets zijn gekomen. Jaarlijks lopen zo'n 2800 kinderen op die manier verwondingen van de huid op. In MCA melden zich per jaar zo'n honderd kinderen met spaakletsel. De wond wordt meestal behandeld met een siliconen- of gaaszalfverband. De noodzakelijke verbandwissel kan heel pijnlijk zijn. Wintermans en zijn collega's gaan onderzoeken of het toepassen van een speciale dressing wellicht de oplossing is.

De Pieter van Foreestprijzen zijn vernoemd naar de Alkmaarse geneesheer Pieter van Foreest (1521-1597) en zijn bedoeld als stimulans voor wetenschappelijk onderzoek binnen MCA en Gemini Ziekenhuis en de toepassing daarvan in de patiëntenzorg. Dit jaar is de wetenschapsprijs voor de 25e keer uitgereikt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top