ACTUEEL

Coalitie wil straf voor misbruik patiëntendossier

Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie willen dat misbruik van het dit jaar in te voeren elektronisch patiëntendossier (EPD) strenger wordt aangepakt.Het EPD maakt het voor huisartsen en ziekenhuizen mogelijk om persoonlijke gegevens van patiënten in te zien. Huisartsen die deze gegevens op de verkeerde manier gebruiken, lopen wat de coalitie betreft in het uiterste geval het risico dat zij hun beroep niet meer mogen uitoefenen, zei PvdA-Kamerlid Roos Vermei vrijdag.

Overstappen

Zorgverzekeraars mogen geen gebruik maken van het EPD. Doen ze dit toch, dan moeten patiënten het recht krijgen direct over te stappen naar een andere verzekeraar, zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in het NOS Journaal. Nu mogen verzekerden slechts één keer per jaar overstappen. De coalitie zal de straffen volgende week inbrengen tijdens het Kamerdebat over het EPD.

Controle EPD

Met de voorgestelde maatregelen om misbruik van medische gegevens uit het EPD tegen te gaan, wekken de regeringsfracties in de Tweede Kamer de indruk dat zorgverzekeraars toegang hebben tot deze gegevens en hier misbruik van kunnen maken. ‘Dit is onjuist en maakt het echte probleem – het wantrouwen tegenover het EPD - eerder groter dan kleiner’, stelt Pieter Hasekamp, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland.
Hasekamp: Dat wantrouwen is alleen te overwinnen door alle burgers vanaf het begin directe toegang te geven tot hun eigen EPD, inclusief volledige controle over wie daar toegang toe heeft. Het EPD moet van de patiënt zijn en niet van de zorgaanbieder – laat staan de zorgverzekeraar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top