ACTUEEL

Minder vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg

In de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg wordt steeds minder gebruik gemaakt van vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals vastbinden. Dat blijkt uit cijfers van Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg.

Inzet elektronische hulpmiddelen

In veertig instellingen voor ouderen en mensen met een verstandelijke handicap is het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen met ruim dertig procent gedaald, tot  negentienhonderd. Naast vastbinden gaat het ook om bedhekken en rustgevende medicatie. “Veel zware maatregelen zoals vastbinden zouden nu zijn ingeruild voor bijvoorbeeld elektronische hulpmiddelen,” aldus Vilans.

Daling aantal maatregelen

In de instellingen die meededen aan het onderzoek om de kwaliteit van de langdurige zorg te verbeteren, is het gebruik van de zogeheten onrustband van 235 naar 83 gedaald. Volgens Vilans is het aantal rolstoelen dat standaard op de rem staat gedaald van 76 naar 24 en het aantal mensen van wie de armen werden vastgebonden is gedaald van 50 naar 14. Het gebruik van rustgevende medicatie is gehalveerd tot onder de honderd.

Techniek waarschuwt personeel

Vooral het gebruik van detectie en bewegingssensoren hebben geleid tot steeds minder maatregelen. Door het gebruik van elektronica wordt personeel gewaarschuwd als iemand uit bed of zijn kamer stapt. Volgens Vilans is het aantal technische maatregelen gestegen met  tien procent. “Het succesvol terugdringen van ingrijpende maatregelen is het directe gevolg van verbeteringen waarin beleid, scholing en registratie een grote rol spelen.”

Uitbreiding traject

Het is de bedoeling dat het verbetertraject Maatregelen op Maat ook naar andere instellingen wordt uitgebreid. Inmiddels hebben 25 instellingen zich opgegeven voor een volgende ronde van het tracject. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top