ACTUEEL

Russische hiv-patiënten in het nauw

De bijna één miljoen hiv-patiënten in Rusland raken in de problemen doordat nieuwe medicijnen veel te lang op zich laten wachten, soms wel maanden. De Russische gezondheidszorg vervangt de effectieve buitenlandse medicijnen door middelen van eigen bodem. De distributie daarvan verloopt echter zeer traag. Dat meldt de Russische krant The Moscow Times donderdag.

De problemen lijken voor een deel terug te voeren op de exportstop van producten die in het westen van kracht is. Daardoor raakt ook de route van medicijnen geblokkeerd. Aan de Russische middelen kleven bovendien nadelen bij de werking, zo menen wetenschappers. De medicijnen van eigen bodem zijn niet zo adequaat als de buitenlandse en hebben bovendien veel meer bijwerkingen.

Het hoofd van het instituut voor aidsbestrijding in Rusland zegt dat "het aantal patiënten sneller stijgt dan de middelen die de overheid beschikbaar stelt". In de eerste zes maanden van dit jaar registreerde het instituut 40.000 nieuwe hiv-geïnfecteerden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top