ACTUEEL

GCA ziet psychische hulpvraag vluchtelingen stijgen

Naast eten, drinken en onderdak is er in Nederland voor de vluchtelingen ook psychische hulp. Voor veel asielzoekers was de vlucht uit hun eigen land een traumatische ervaring. Het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA) heeft vanwege de grote toestroom van asielzoekers extra mensen moeten inzetten, maar kan de vraag nog wel aan.

"We hebben de hulpverlening wel moeten opschalen, maar we zijn daar heel flexibel in. Er zijn op dit moment ook geen signalen dat we het niet aankunnen'', aldus de woordvoerster. Precieze aantallen van mensen die hulp vragen heeft het GCA niet.

Wisselende klachten

De psychische klachten bij asielzoekers zijn wisselend. Als de vluchtelingen in Nederland aankomen worden ze geregistreerd bij het aanmeldcentrum en krijgen als het nodig is een intakegesprek. Daarin wordt bekeken of iemand extra hulp nodig heeft. "Mensen hebben vaak vreselijke dingen meegemaakt. Ze hebben geen prettige reis achter de rug en hebben vaak ook familie verloren. De een gaat daar beter mee om dan de ander. Onze mensen zijn gespecialiseerd om hen te helpen. Ze hebben ervaringen met traumatische gebeurtenissen, ook bij kinderen. Voor jonge asielzoekers is er ook speciale hulp. Het helpen van kinderen vraagt een andere aanpak. Als het nodig is, wordt iemand doorgestuurd naar een ziekenhuis of een andere hulpinstantie.''

In de opvangcentra zijn tolken aanwezig die met een vluchteling meegaan tijdens het bezoek aan een hulpverlener. Het GCA houdt daarbij rekening met de cultuurverschillen. ,,In sommige landen mag een vrouw niet worden geholpen door een man, daar letten we ook op.''

Pieken en dalen

Het GCA coördineert sinds 2009 de gezondheidszorg voor asielzoekers. De afgelopen jaren is behoorlijk wat ervaring opgebouwd. "De behoefte aan hulp gaat met pieken en dalen. Het is nu wel drukker, maar we zijn wel wat gewend. We hebben de zaak zeker nog onder controle. Vluchtelingen die hier komen, krijgen in principe dezelfde zorg die iedereen krijgt via de basiszorg. Ze kunnen ook naar de dokter en er is ook een hulplijn waar ze terecht kunnen.'' (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top