Finance

ACM: maak tarieven ziekenhuis openbaar

Toezichthouder ACM zou graag zien dat de tarieven die ziekenhuizen en zorgverzekeraars met elkaar afspreken, openbaar worden gemaakt. Dat zegt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de Autoriteit Consument & Markt zaterdag in NRC Weekend, waaruit de krant vrijdag al citeert.

Door het hogere eigen risico (in 2016 385 euro) moeten patiënten behandelingskosten vaak zelf betalen, maar zij weten meestal niet hoeveel dat is. De prijzen die ziekenhuizen en verzekeraars hebben afgesproken, zijn niet openbaar.

De Nederlandse Zorgautoriteit, een andere toezichthouder, is onlangs voor de rechter gedaagd om die tarieven toch openbaar te maken, stelt NRC. Fonteijn steunt de roep om openbaarheid. "Ik steun het helemaal: openheid van die tarieven helpt enorm. Ik zie niet in waarom die prijslijsten niet openbaar zouden kunnen zijn." Fonteijn ziet wel grenzen aan die openbaarheid, want er mag geen concurrentiegevoelige informatie naar buiten komen. "Het kan bijvoorbeeld niet als met het ene ziekenhuis al tarieven zijn afgesproken, maar met het andere nog niet." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

L S

18 september 2015

Punt 1: Er zijn geen werkelijke tarieven er is een macro budget.
Punt 2: De lijstjes met "passanten" tarieven zijn niet de werkelijke tarieven.
Punt 3: Er is geen markt, dus ook geen marktwerking, vrijwel alle ziekenhuizen in NL hebben een grote streekfunctie voor vrijwel alle behandelindicaties en hebben dus een streekgebonden capaciteitsfunctie.
Punt 4: Ziekenhuizen kunnen ook niet zeggen wat hun tarieven zijn want A, ze weten niet wat voor patient er binnenkomt en B ze kunnen niet zeggen in welke toestand de patiënt het ziekenhuis weer zal verlaten. Patienten met dezelfde indicatie(s) zijn meestal verschillend wat de schadelast betreft. Het is iets anders dan een autoreparatie.
Punt 5: Waarom stelt het ACM niet voor dat zorgverzekeraars hun premie splitsen in een deel voor 1e lijn en 2e lijn? Zo zou de werkelijke consument kunnen zien welke verzekeraar duurder is op elk vlak en daarop een keuze maken.
Punt 6: Volgens het Europees hof zijn de zorgverzekeraars in NL geen private instellingen.
Punt 7: De rol van de ACM hierin is derhalve een puur politiek symbolische.

Top