ACTUEEL

‘Endoscopie is bij dikkedarmkanker beter dan opereren’

Bij diagnose en behandeling van dikkedarmkanker is endoscopie een goed alternatief voor chirurgisch ingrijpen, zeker als dat gepaard gaat aan nieuwe beeldvormingstechnieken als ‘nabij-infrarode fluorescentie’ waarmee poliepen heldergroen oplichten.

Dat stelde de nieuwe hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten aan het LUMC James Hardwick in zijn inaugurele rede op 18 september.

Poliklinisch

Dikkedarmkanker kan ontstaan uit een poliep, een woekering in het slijmvlies van de darm. Daarom is het van belang om poliepen op te sporen. Een stuk darm chirurgisch weghalen om  kanker te verwijderen hoeft tegenwoordig ook niet meer, stelt Hardwick. Endoscopietechnieken zijn inmiddels zo verfijnd dat specialisten dat overal in de darm kunnen doen. Dat kan poliklinisch en met zo min mogelijk complicaties.

Hobbels

De kersverse hoogleraar pleit voor meer onderzoek naar het verfijnen van de endoscopietechnieken. Er zijn nog wel financiële hobbels te nemen, vindt James Hardwick: “We moeten af van het feit dat de vergoeding voor opereren relatief hoger is dan die voor endoscopisch ingrijpen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top