ACTUEEL

Huisarts wordt aangeklaagd wegens weigeren euthanasie

De familie van de in april overleden Milou de Moor (19) uit Zaamslag dient een klacht tegen haar huisarts in bij het Medisch Tuchtcollege. De huisarts verzette zich volgens hen op het laatste moment tegen euthanasie, waardoor Milou uit angst en paniek zichzelf van het leven zou hebben beroofd.

Dit schrijft het Algemeen Dagblad (AD).

Het meisje had lupus, een zeldzame auto-immuunziekte aan de hersenen, die ertoe leidde dat Milou plots woedeaanvallen en zenuwpijn kon krijgen of helemaal weg kon vallen. Het werd steeds erger en ze wilde de slopende ziekte niet uitzitten tot het eind. Ze koos daarom voor euthanasie. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) gaf een verklaring af en bij het UZ in Gent, waar Milou werd behandeld, liep er al drie jaar een procedure bij het Ethisch Comité. Ook de huisarts wist al drie jaar van haar wens.

Het Ethisch Comité keurde het euthanasieverzoek goed, maar de huisarts had tot de grote verbazing van de familie naar het UZ gebeld omdat ze het er niet mee eens was. Het UZ probeerde de huisarts van de noodzaak te overtuigen. Zij kwam echter niet terug op haar beslissing. Voor de familie kwam de reactie van de huisarts compleet uit de lucht vallen.

Om te voorkomen dat dit ooit nog kan gebeuren én dat de huisarts er 'zomaar mee wegkomt', heeft de familie advies gevraagd aan een medisch adviseur. Met hulp van een advocaat wordt de klacht opgesteld. Het Medisch Tuchtcollege gaat de feiten onderzoeken en bepaalt of ze een zaak tegen de huisarts beginnen. In het UZ wordt er onderzocht of dit in de toekomst voorkomen kan worden. De huisarts is op vakantie en laat via een collega weten vanwege de vertrouwelijkheid niet te willen reageren, aldus het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top