ACTUEEL

Ombudsman onderzoekt handelwijze IGZ

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzoekt de handelwijze van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij het onderzoek naar de kwaliteit van de kleinere intensive care afdelingen bij vijftig ziekenhuizen. De uitspraken van de inspectie in de media zouden schadelijk zijn geweest voor de reputatie van deze ziekenhuizen, zo stelt de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).

Media-optreden IGZ

De Nationale ombudsman onderzoekt of er de reputaties van de ziekenhuizen door onzorgvuldig handelen van de IGZ onnodig schade hebben geleden. Daarnaast bekijkt de ombudsman of de IGZ de onderzoeksresultaten te snel openbaar heeft gemaakt onder druk van de media en of de inspectie zonder directe noodzaak heeft gedreigd ic’s te sluiten. SAZ vindt dat dat de IGZ onjuiste en voorbarige uitspraken heeft gedaan in de media. De ziekenhuizen zouden de inspectie hebben gevraagd terughoudend te zijn wat betreft media-aandacht, maar dit heeft de IGZ naar mening van SAZ verzuimd.

Onderzoek naar ic’s

De IGZ heeft eind 2008 en in juli 2009 onderzoek gedaan naar de kleine ic-afdelingen. In 2008 oordeelde de inspectie dat in tien ziekenhuizen de kwaliteit onvoldoende was en dat deze afdelingen moesten sluiten. Uiteindelijk is geen enkele ic gesloten, omdat zij binnen de afgesproken termijn alsnog voldeden aan de eisen. De gang van zaken veroorzaakte veel onrust in de Tweede Kamer en bij de ziekenhuizen. De IGZ heeft hierop besloten een nieuw onderzoek te doen. In juli heeft de IGZ hier de resultaten van gepubliceerd. Alle vijftig ziekenhuizen leveren verantwoorde zorg op de ic-afdeling, luidt de conclusie.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top