ACTUEEL

'Sluiting kinderafdelingen Delfzicht zorgelijk'

De Groningse hoogleraar Henkjan Verkade van het UMCG vindt de sluiting van kinderafdelingen van het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl geen goede ontwikkeling. Door een tekort aan specialisten kan het Delfzicht twee afdelingen niet meer 24 uur per dag open houden. De maatregel gaat per 1 december in. De hoogleraar vreest dat kinderen daardoor buiten kantoortijden geen goede verzorging krijgen. Dit meldt RTV Noord.

Opvangen van noodsituaties

Volgens directeur Jan Cooymans is de situatie onder controle. Het ziekenhuis werkt aan een plan werkt aan een plan om regelingen rond opvang en noodsituaties zo goed mogelijk te regelen na 1 december. Met het wegvallen van de 24-uurs beschikbaarheid wordt het thuis bevallen in Noord-Groningen bijna onmogelijk. Volgens het Dagblad van het Noorden is de kans groot dat deze situatie zich verder uitbreidt op het noordelijke platteland.

Babysterfte hoger in Noord-Nederland

In de noordelijke provincies van ons land ligt de babysterfte hoger dan in de rest van Nederland. Dat is afgelopen mei aangetoond in het promotieonderzoek van Miranda Tromp dat in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Public Health is gepubliceerd. De langere reistijd naar het ziekenhuis draagt mogelijk bij aan het hogere sterftecijfer in het noorden, doordat vrouwen daardoor meer risico lopen wanneer zich complicaties voordoen.

Kwaliteit zorg waarborgen

Gynaecologen melden in het Dagblad van het Noorden dat het ook aan de kwaliteit van de zorg ligt. Deze zou minder goed zijn, omdat kleine ziekenhuizen relatief weinig bevallingen doen. Het geringe aantal is ook de reden voor het Delfzicht om de afdelingen niet meer 24 uur per dag open te houden. Nederlandse gynaecologen pleiten voor grote enkele centra voor bevallingen met 24 uurs beschikbaarheid van alle deskundigen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top