Finance

Thuiszorg kan instroom nieuwe patiënten niet aan

Het Zuid-Hollandse Vierstroom Zorg Thuis en de Brabantse Stichting Zorgcentra Rivierenland (SVZ) hebben recent een cliëntenstop ingesteld. De zorgaanbieders hebben grote moeite om zorg te leveren aan ouderen. Dit meldt dagblad Trouw.

Vierstroom Zorg Thuis heeft maandag aan alle huisartsen in Zoetermeer laten weten geen nieuwe patiënten meer aan te nemen. SVZ stelde begin augustus een patiëntenstop in. Hoewel Vierstroom dit jaar in lijn met de bezuinigingen aan elke patiënt 17 procent minder uren besteedde, heeft de instelling in totaal 8 procent meer zorg geleverd - zorg waarvoor verzekeraar CZ niet wil betalen, volgens Trouw.

Nadat SP-Kamerlid Renske Leijten vorige maand vragen stelde over de SVZ, zei staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de negatieve gevolgen van de maatregel 'onacceptabel' te vinden. "Ik ga ervan uit dat aanbieders en verzekeraars in overleg met elkaar ervoor zorgen dat niemand verstoken blijft van zorg."

Zorgaanbieders klagen al langer over geldgebrek. Brancheorganisatie ActiZ verwacht dat meer aanbieders geen nieuwe cliënten zullen aannemen omdat ze te weinig geld krijgen om de zorg te leveren. ActiZ voorspelde eerder deze week al dat thuiszorgorganisaties niet genoeg geld hebben om nieuwe cliënten te helpen.

Aan het lijntje gehouden

Zorgbestuurders zijn boos dat verzekeraars eisen dat ze alles tot een overschrijding van 5 procent zelf betalen. "Het hele jaar is ons door verzekeraar CZ gezegd dat we er wel uit zouden komen", zegt Jeroen van den Oever, voorzitter van Fundis, waar Vierstroom Zorg Thuis onder valt. "Wij zijn daarom doorgegaan met zorg leveren. Pas onlangs hoorden we dat we een groot deel zelf moeten betalen. CZ heeft ons dus gewoon aan het lijntje gehouden."

Volgens een woordvoerder dacht verzekeraar CZ dat de gesprekken met Vierstroom nog liepen. Volgens CZ is de eis om 5 procent overschrijding zelf te betalen 'geen harde'. Volgens de verzekeraar is de bedoeling van dat percentage om als 'prikkel van de transitie te handhaven'. Oftewel: het zou een goede stimulans zijn voor zorgaanbieders om het zuinig aan te doen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top