ACTUEEL

Cardiologen zoeken 40 duizend 'tikkende tijdbommen'

Cardiologen zijn versneld op zoek naar nog zo'n 40 duizend personen die zogezegd met een tikkende tijdbom in hun lichaam rondlopen. Het bloed van deze mensen bevat extreem veel cholesterol, vaak zonder dat zij het zelf beseffen.

Dit meldt De Telegraaf.

Onwetend van hun erfelijke belasting lopen deze mensen een twintig keer hogere kans dan gemiddeld op hart- en vaatziekten op jonge leeftijd. Als ze niet worden behandeld, is er een aanzienlijk risico dat zij tussen hun 40e en 50e worden getroffen door een hartinfarct. Een hartaanval is vaak het allereerste signaal van de aandoening.

Het landelijk expertisecentrum voor erfelijkheidsonderzoek naar hart- en vaatziekten (Leefh) in Amsterdam heeft inmiddels de hulp van verpleegkundigen in ziekenhuizen ingeroepen om deze personen op het spoor te komen. De gezochte patiënten hebben familiaire hypercholesterolemie (FH). Een afwijking in het erfelijk materiaal zorgt ervoor dat de lever minder goed het 'slechte' cholesterol uit het bloed kan verwijderen. Gezond eten en voldoende beweging hebben geen effect op het hoog-cholesterol, dat al vanaf de geboorte aanwezig is.

Databank

De afgelopen 23 jaar zijn al enkele tienduizenden Nederlanders met deze erfelijke belasting in kaart gebracht in een speciale databank. De nu gezochte 40 duizend personen vormen het laatste staartje in een groot erfelijk stofwisselingsprobleem in Nederland. In een brief aan de Vaste Tweede Kamercommissie voor Gezondheid pleit het kenniscentrum vandaag op Nationale FH-dag voor het opnieuw instellen van landelijk bevolkingsonderzoek naar erfelijk hoog-cholesterol in Nederland. Met dit bevolkingsonderzoek zijn tussen 1993 en 2014 bijna 30 duizend mensen gediagnosticeerd. Maar door bezuinigingen van het Rijk werd deze landelijke screening gestaakt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top