ACTUEEL

‘Kosten zorgverzekering in 10 jaar tijd niet gestegen’

Eigenlijk kost een zorgverzekering evenveel als tien jaar geleden. De premie voor de basisverzekering is weliswaar met ongeveer tien procent gestegen, maar gecorrigeerd met de inflatie van bijna twee procent daalde die juist. Het kabinet verwacht dat we volgend jaar ongeveer 84 euro meer gaan betalen aan onze premies. Gecorrigeerd met de inflatie betekent dit dat we net zoveel gaan betalen als in 2006!

Dit schrijft Ap van den Berg van prijsvergelijker Pricewise op zijn blog. Hij beroept zich op cijfers van zorgonderzoeksbureau Vektis en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Voordeel

Bij de stelselovergang in 2006, van ziekenfonds en particuliere verzekeringen naar de verplichte basisverzekering, zijn de premies wel fors gestegen. De zorgtoeslagen temperden dat iets voor de lagere inkomens. Maar de introductie van het nieuwe stelsel heeft de zorgverzekering niet duurder gemaakt. Integendeel: het uiteindelijke voordeel was in 2015 zo’n 70 euro ten opzichte van tien jaar terug.

Eigen risico

Voor de afschaffing stegen de ziekenfondspremies soms gigantisch. Een toename van negen procent was geen uitzondering. In totaal zijn de zorguitgaven tussen 1995 en 2006 bijna verdubbeld. Tijdens de verplichte basisverzekering zijn ze met maar ongeveer een derde toegenomen. Dat heeft onder andere te maken met de enorme toename van het eigen risico, tot 375 euro vorig jaar. Maar ook de korting op apothekers, preferentiebeleid en het feit dat zorggebruikers meer rekeningen inzien, drukken de kosten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top