Tech

App voor beademing bij halsstoma

In samenwerking met patiëntenvereniging NSvG voor stembandlozen en de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren is een app ontwikkeld waarmee patiënten hulpverleners kunnen wijzen op de juiste manier van beademen en verzorgen.

De webbased app is eigenlijk een cadeautje voor het vijftigjarig bestaan van het NSvG en is bedoeld voor mensen met een halsstoma, ook wel tracheostoma genoemd. In noodgevallen wordt meestal beademd via de neus of mond, maar mensen met een tracheostoma hebben daar niks aan. Sterker nog: het kan schadelijk zijn.

verzorging

Het aantal mensen met een halsstoma is niet groot. In Nederland hebben ongeveer 2500 mensen er een. Dat maakt de kans klein dat een hulpverlener er regelmatig mee te maken krijgt. Daardoor schiet niet alleen de kennis over beademen te kort, ook hoe een halsstoma verzorgd moet worden, is meestal onbekend.

Via de app is stap voor stap te zien hoe je iemand met een halsstoma beademt, hoe het stoma verzorgd moet worden en wat je kan doen in geval van bijvoorbeeld hyperventilatie of verdrinking.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top