Vastgoed

Zorginstellingen willen asielzoekers huisvesten

Zorginstellingen onderzoeken of het mogelijk is asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten in verzorgingshuizen met lege seniorenkamers. De koepelorganisaties ActiZ (ouderenzorg) en Aedes (woningcorporaties) vragen middels een enquête of de leden ervoor voelen om asielzoekers in verzorgingshuizen onder te brengen. Dit schrijf het Dagblad van het Noorden.

ActiZ en Aedes onderzoeken of zorginstellingen ervoor voelen asielzoekers met een verblijfsvergunning te plaatsen in de verzorgingshuizen, die deels ook nog door ouderen worden bewoond. ActiZ-woordvoerder Bernadet Naber zegt tegen de krant: "Deze vergunninghouders hebben recht op een eigen woning, maar wachten vaak in een azc omdat die woning nog niet beschikbaar is. Een plek in een verzorgingshuis kan dan een uitkomst zijn. Een handjevol zorgorganisaties oriënteert zich nu. Dat kan wellicht honderd plekken opleveren."

Verzorgingshuizen in heel Nederland kampen met leegstand, waardoor ze inkomsten misslopen. ActiZ maakte vorig jaar de inschatting dat tweehonderd van de circa tweeduizend verzorgings- en verpleeghuizen volledig of deels leeg komen te staan. Steeds minder ouderen komen in aanmerking voor een plek in een verzorgingshuis. Er zijn verzorgingshuizen die ook al experimenteren met huisvesting van studenten in seniorencomplexen. Volgens Naber is die combinatie met ouderen een groot succes.

Noodopvang

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zit te springen om panden voor noodopvang vanwege de grote vluchtelingenstroom. Volgens Alet Bouwmeester van het COA komen verzorgingshuizen zeker in aanmerking. Die beschikken namelijk over goede voorzieningen zoals voldoende wc's en douches. Zonnehuisgroep Noord, met verzorgingshuizen in de provincie Groningen, spreekt al langer over de opvang van vluchtelingen, maar alleen in centra die op termijn compleet leeg komen te staan, zegt een woordvoerder. Zorggroep Tangenborgh in Emmen loopt niet bepaald warm voor het idee vluchtelingen onder te brengen in de ouderenzorg. Volgens een woordvoerder is het lastig bejaarden en vluchtelingen te mengen.

---

Skipr is per 28 september 2015 een themakanaal rijker. In de ‘vertical vastgoed’ brengt Skipr het relevante nieuws over het Nederlandse zorgvastgoed. Bekijk de vertical op www.skipr.nl/vastgoed 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top