Finance

Elsevier: St. Antonius ‘Beste ziekenhuis 2009’

Elsevier geeft negen ziekenhuizen het predicaat ‘beste ziekenhuis van 2009’. Aan kop gaan het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht en Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. In totaal mogen negen ziekenhuizen zich de beste noemen. IJsselmeerziekenhuizen is de grote verliezer. Deze ranglijst van de sterkste en zwakste ziekenhuizen van Nederland is opgesteld door Elsevier in samenwerking met onderzoeker er beleidsadviseur Peter Lagendijk.

Nieuwe onderzoeksopzet

Dit jaar heeft Elsevier voor een andere onderzoeksopzet gekozen dan bij de dertien voorgaande edities. Zowel de veiligheid van de patiënt als de bedrijfsvoering van het ziekenhuis hebben dit jaar extra aandacht gekregen. Alle ziekenhuizen zijn beoordeeld op vijf punten: 1. medische prestaties; 2. veiligheid van de patiënten; 3. toerusting, waaronder het functioneren van het ok-complex, de ic en de hartbewaking, evenals het functioneren; 4. bedrijfsvoering en 5. verpleging.

Veiligheid en bedrijfsvoering

De veiligheid van de patiënt komt aan bod vanwege de publieke aandacht voor medische missers en falende specialisten en bestuurders in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, het Medisch Spectrum Twente in Enschede en het Westfriesgasthuis in Hoorn.
Aanleiding voor Elsevier om speciale aandacht te besteden aan de financiële situatie en de consequenties voor de organisatie van de zorg en de patiënt, zijn enkele ziekenhuizen die door financiële tekorten en managementperikelen in het nieuws kwamen in het afgelopen jaar. Onder meer de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes en eerder ook het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis.

De beste ziekenhuizen 2009

1.St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein/Utrecht
2.Sint Franciscus Gasthuis, Rotterdam
3. Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
4. Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam
5. Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
6. Medisch Centrum Leeuwarden, Leeuwarden
7. ZorgSaam Ziekenhuis, Terneuzen
8. Isala klinieken, Zwolle
9. Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede

De zwakste ziekenhuizen 2009

1. IJsselmeerziekenhuizen, Lelystad
2. De Sionsberg, Dokkum
3. Röpcke-Zweers Ziekenhuis, Hardenberg
4. Ruwaard van Putten Ziekenhuis, Spijkenisse
5. Havenziekenhuis, Rotterdam
6. Vlietland Ziekenhuis, Schiedam
7. Rijnland Ziekenhuis, Leiderdorp
8. Ziekenhuis Walcheren, Vlissingen
9. Oosterscheldeziekenhuis, Goes

Bekijk de volledige lijst met totaalscores per ziekenhuis.

Input ranking

De onderzoekers stoelden zich bij het tot stand komen van deze ranking op oordelen van ruim 4000 deskundigen in de zorg: medisch specialisten, hoofdverpleegkundigen, hoofden van operatiecomplexen en afdelingen intensive care, hoger management en bestuurders.

Verbondenheid 'veiligheid’ en ‘bedrijfsvoering

Elsevier concludeert dat de thema’s ‘veiligheid’ en ‘bedrijfsvoering’ sterk met elkaar samenhangen; een lage waardering van de financiële positie van het ziekenhuis of van de bekwaamheid van het bestuur, gaat meestal hand in hand met een lage beoordeling van de medische zorg. Verder signaleert Elsevier dat niemand klokkenluider wil zijn wanneer als de veiligheid van de patiënt mogelijk in gevaar is. Dit valt vooral op bij ziekenhuizen waarvan buitenstaanders denken dat er het nodige aan schort. Daarentegen is de bereidheid om kritiek te leveren groot, waar het gaat om problemen in de organisatie en bedrijfsvoering.

Acht ziekenhuizen komen niet in lijst voor

Acht ziekenhuizen hebben niet meegewerkt aan het onderzoek. Dit zijn het Diaconessenhuis in Leiden, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het Scheper Ziekenhuis in Emmen, het Deventer Ziekenhuis, het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Zij ontbreken door te weinig respons en/of omdat de ziekenhuizen medewerking weigerden. Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk deed om die laatste reden vorig jaar al niet mee en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen heeft in april expliciet aangegeven dat het niet meer meewerkt aan het onderzoek, omdat ze het niet professioneel vindt. Ondanks dat bestuur van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal Elsevier herhaaldelijk had laten weten medewerking te weigeren, ontving Elsevier toch voldoende interne reacties om het ziekenhuis te beoordelen.

Kritiek op Elsevier-ranglijst

In april was ophef ontstaan over de Elsevier ranglijst van beste ziekenhuizen. Peter Lagendijk distantieerde zich van deze ranglijst, nadat de Nederlandse MarktOnderzoekAssociatie (MOA) ernstige gebreken in het onderzoek had geconstateerd. MOA noemde het onderzoek subjectief, beïnvloedbaar en niet representatief. Door zelfselectie zou er een aanzienlijke vertekening ontstaan. Wellicht is dit reden voor Elsevier om dit jaar voor een andere aanpak te kiezen en te benadrukken dat de uitkomsten dienen te worden geïnterpreteerd als ‘antwoorden op actuele vragen rond de geboden zorg’ en niet als ‘absolute maat voor de kwaliteit van de ziekenhuizen’.

AD Ziekenhuis Top 100

Eind augustus kwam het Algemeen Dagblad met de AD Ziekenhuis Top 100. Hierin eindigde de IJsselmeerziekenhuizen, tegenwoordig MC Groep geheten, ook onderaan. Een inhoudelijke vergelijking tussen de lijsten kan niet worden gemaakt, omdat beiden op basis van andere indicatoren tot stand zijn gekomen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

19 oktober 2009

Ook het Slingeland ziekenhuis te Doetinchem doet om principiële redenen niet mee met het Elsevier onderzoek.In het AD onderzoek staat het Slingeland ziekenhuis overigens op plaats 4 !!

Kitty31Thomas

16 december 2010

I strictly recommend not to wait until you earn big sum of money to buy goods! You can just take the <a href="http://bestfinance-blog.com">loans</a> or just student loan and feel fine

loans

5 januari 2012

When you are in not good state and have got no money to go out from that point, you would have to take the personal loans. Just because it will help you definitely. I take small business loan every single year and feel fine because of it.

Top