Tech

'E-health is geen apart onderdeel van de zorg'

De digitale component als logisch onderdeel van de zorg, dat is waar Maarten den Braber van Rockstart naartoe wil. Hopelijk spreken we binnenkort niet meer over e-health, maar is technologie gewoon geïntegreerd in de workflow.

Den Braber was een van de moderators op de e-Health Convention, op 29 september in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Hij is Programma Directeur van Rockstart’s eerste Digital Health Accelerator, die in October 2015 van start gaat. Den Braber heeft bedrijven en zorgorganisaties geadviseerd hoe technologie slim ingezet kan worden om gezond te worden en te blijven. Hij is oprichter van Quantified Self Europe, Quantified Self Amsterdam en Nexthealth. Den Braber studeerde af aan de Universiteit Twente op business model innovatie voor ziekenhuizen.

Looptijd

Rockstart is een opleidingsprogramma voor startups”, zo vertelt hij redacteur Simon Broersma van Skipr. “Wij helpen startups om sneller te ondernemen dan ze zelf zouden kunnen. We brengen de looptijd terug van achttien maanden tot zes maanden, van het oprichten van een bedrijf tot het maken van connectie met de markt, het valideren van een project of product en het opschalen daarvan.”

Eigen kwaliteit

Den Braber: “Voor startups in de zorg is het lastig om het ‘veld’ te bereiken. Je moet een netwerk hebben, mensen kennen. Er is heel veel aanbod aan nieuwe producten, dus je moet er voor zorgen dat je iets meer kwaliteit te bieden hebt dan een ‘zolderkamerprojectje’. Laat zien dat je wat hebt, voordat je op gaat schalen. Dat moet je op eigen kracht doen, voordat je succesvol met een ziekenhuis of een andere zorgpartij stappen gaat zetten.” En bij die eerste fase kan Rockstart juist helpen, aldus Maarten den Braber. “Eigenlijk zorgen wij voor de overbrugging: van een goed idee dat al een begin gemaakt heeft naar een beter idee dat kan worden opgeschaald.”

Daar ligt ook wel een rol voor de overheid, vindt Den Braber. “We moeten laten zien dat Nederland een goed klimaat heeft voor het ontwikkelen van apps en toepassingen. De overheid kan helpen door het aantrekkelijk te maken voor buitenlandse investeerders en partijen om met Nederlandse startups samen te werken.”

Workflow

Wat zijn de belangrijkste trends in de zorg de komende jaren? “Het benaderen van e-health als apart onderdeel van de zorg zal verdwijnen”, voorspelt Maarten den Braber. “Dat is logisch. De zorg heeft gewoon een digitale component. We moeten dus gaan kijken hoe we digitale dienstverlening het best in de workflow van een professional of partij kunnen integreren.” Technologie is straks naadloos verwerkt in een netwerk waar arts en patiënt belangrijkste onderdeel zijn. “De verantwoordelijkheden verschuiven waarmee arts en patiënt in beheer van data om de eigen gezondheid te verbeteren. De patiënt kiest uiteindelijk uit de vele mogelijkheden, niet meer gelimiteerd door de opties die we nu hebben.” 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top