Vastgoed

Senioren hebben verschillende woonwensen

In de zoektocht naar een seniorenwoning kijken Friezen vooral naar een landelijke en bosrijke omgeving, terwijl Groningers en Drenten seniorenwoningen zoeken met voorzieningen in de buurt. Dat blijkt uit analyses van onderzoeksbureau ZorgfocuZ, verbonden aan de vakgroep Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Drenten en Groningers willen graag winkels op loopafstand of een bushalte om de hoek, volgens Theo van der Zee, directeur van ZorgfocuZ. Friezen op hun beurt vinden dat niet belangrijk. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens die verzameld werden door Woonz.nl, een landelijke website die seniorenwoningen aanbiedt. Woonz.nl verzamelt dagelijks grote hoeveelheden data over zoekgedrag van Nederlanders die een seniorenwoning zoeken. Van der Zee: "Dat levert een mooi databestand op dat voer is voor onze marktonderzoekers. Helemaal gezien de vragen van ouderenzorgorganisaties die wij geregeld krijgen. Het gaat dan om het scheiden van wonen en zorg door de overheid en de zoektocht naar nieuwe woon-zorgconcepten die daaruit voortkomt".

ZorgfocuZ heeft de gegevens nu verkend, maar wil in de toekomst uitgebreider informatie ophalen. Woonz.nl wil graag haar kennis en data terugvertalen naar de praktijk, en verwacht dat het gat tussen vraag en aanbod in de woonzorgmarkt voor senioren steeds kleiner zal worden. Wat Woonz.nl betreft zijn de eerste analyseresultateneen stimulans om de komende jaren samen met ZorgfocuZ nog meer relevante informatie uit de data te halen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

7 oktober 2015

Niet verrassend, maar laat het dan ook geen verrassing zijn als mocht blijken, dat de conclusies nog veel te generaliserend gepresenteerd zijn. Bovendien konden de conclusies wel eens meer zeggen over de inrichting van met name de niet-stedelijke delen van deze provincies, dan de onderzoekers zich gerealiseerd hebben. En van de voorzieningen daar.

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

8 oktober 2015

Er kan niet genoeg onderzoek gedaan worden naar wensen van cliënten.

Dé basis om je dienstverlening op af te stemmen.

Net zo gedetailleerd als nodig om zinnig te differentiëren naar cliënten-groepen waar je diensten-aanbod aansluit op die gemeenschappelijke wensen.

Top