ACTUEEL

Van Eijck: ‘VWS moet huisartsen aannemen’

Het blikveld van het ministerie van VWS is erg beperkt als het gaat om de dagelijkse problemen van de individuele huisarts. Daarom moet het ministerie huisartsen in dienst nemen. Dat stelt Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in zijn weblog. Van Eijck: “Dat blikveld beperkt zich vrijwel geheel tot de paar vierkante kilometer van de Haagse politiek.”

Vertaling naar beleid

Minister Ab Klink zou te veel aandacht schenken aan grote huisartsenpraktijken die de zaken volledig op orde hebben en hij vergeet de individuele praktijkhouder. Dat moet anders, vindt Van Eijck. Volgens hem manoeuvreren huisartsen zich tussen twee werelden: die van de dagelijkse patiëntenzorg in de huisartsenpraktijk en die van de beleidsmakers die de huisartsenpraktijk moeten faciliteren. De vertaling van de praktijk in het beleid schiet echter te kort, meent de LHV-voorzitter. Als het ministerie huisartsen aanneemt, kunnen de alledaagse problemen beter vertaald worden in beleid. Volgens Van Eijck zal het beleid dan ook breder gedragen worden. Lees de volledige blog.

Financiering huisartsenzorg

De LHV heeft deze week laten weten het niet eens te zijn met het voorstel voor de financiering van de huisartsenzorg in 2010 van minister Ab Klink. Klink wil de huisartsen alsnog korten als zij volgend jaar de kosten voor geneesmiddelen onvoldoende weten te drukken.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

19 oktober 2009

dit lijkt me geen goed idee van de heer Van Eijck. huisartsen die door het ministerie in dienst worden genomen zullen al te gemakkelijk worden ingekapseld tot ambtenaar en het contact met de werkvloer verliezen. dat men ten departemente niet altijd goed inzicht heeft over de situatie op de werkvloer ben ik wel met hem eens, maar de voorgestelde oplossing zal niet werken. hier ligt een mooie taak voor de LHV.

overigens ben ik van mening dat de beoefening van de geneeskunst niet gediend is met al te veel nadruk op het ondernemerschap van de medici.

Tanten

19 oktober 2009

Van Eijck vergeet dat gemiddelde huisarts 150.000 euro verdient (onderzoek NZa), ruim 50.000 boven zijn norminkomen. Gemiddelde VWS-ambtenaar verdient ongeveer de helft. Verklaart een hoop.

Top