ACTUEEL

Schippers: soepeler omgaan met health checks

Mensen die willen weten hoe het met hun lichamelijke situatie is gesteld, moeten daarvoor makkelijker een preventief medisch onderzoek kunnen doen. Veel mensen gaan daarvoor nu nog naar het buitenland, maar minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil deze tests ook in Nederland makkelijker maken.

Ze wil daarmee inspelen op de opmars van het aantal 'health checks'. Dit preventief (zelf-)onderzoek vindt vaak plaats zonder dat er een medische reden of aanleiding voor is. Schippers vindt dat mensen zelf moeten kunnen kiezen voor een controle, maar wil wel dat de voorlichting erover goed moet zijn. Ook de mogelijke voor- en nadelen van het doen van zo'n test moet hierbij aan de orde komen. Bovendien moet het toezicht moet goed zijn.

Binnenkort zal ze met gezondheidsorganisaties overleggen over de situatie, zo liet de minister dinsdag aan de Tweede Kamer weten. Ze organiseert begin 2016 een ronde tafel over health checks. In maart adviseerde de Gezondheidsraad haar om de vergunningsplicht voor de zogeheten body scan te handhaven. Dit adviseerde de raad omdat daarbij aandoeningen aan het licht kunnen komen die niet te voorkomen of te behandelen zijn. De kans dat een total body scan kan voldoen aan de criteria voor verantwoord screenen is klein, oordeelde de Gezondheidsraad. (ANP/ Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top