ACTUEEL

Vaccineren H1N1 start tweede week november

De vaccinatie tegen de Mexicaanse griep start in de tweede week van november. Ook militairen op missie in het buitenland kunnen ingeënt worden. Dat heeft minister Ab Klink van VWS vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Doorverkopen vaccins

Klink verwacht voor deze vaccinatieronde, die voor het einde van het jaar klaar moet zijn, tien miljoen vaccins nodig te hebben. Hij heeft 34 miljoen vaccins ingekocht. Volgens de Gezondheidsraad hoeven er niet nog meer mensen ingeënt te worden als de griep niet erger wordt. Daarom gaat de minister nu kijken of hij een deel van de voorraad kan verkopen aan landen die geen vaccins hebben om mensen met een verhoogd risico te beschermen tegen de Mexicaanse griep. Macedonië, Roemenië, Bulgarije en Egypte hebben al belangstelling getoond.

Klink wil antwoorden

Klink wil voorlopig nog niet de hele voorraad vaccins tegen de Mexicaanse griep van de hand doen. Hij wil van de Gezondheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten of er zich toch nog nieuwe doelgroepen voor inenting kunnen aandienen. Ook wil hij nog weten wat de kans is dat het griepvirus agressiever wordt en of mensen ongevoelig kunnen worden voor antivirale middelen.

‘Prikorde’

Voor de inenting die in november begint, komt iedereen in aanmerking die ook al een reguliere griepprik kan halen. Dat zijn bijvoorbeeld hartpatiënten en iedereen boven de zestig jaar. Verder zijn dat vrouwen die langer dan drie maanden zwanger zijn en artsen en verplegers die werken met patiënten met een verhoogd risico. Ook familieleden en mantelzorgers die voor ernstig zieken zorgen, kunnen het vaccin krijgen.

Vaccins voor militairen

Het ministerie van Defensie heeft voor zesduizend militairen vaccins gevraagd. Deze zijn voor militairen die al zijn uitgezonden voor een buitenlandse missie of die de komende tijd nog op pad gaan. Volgens Defensie is dit voldoende om de verwachte griepgolf door te komen. De inenting voor de militairen op missie wordt mogelijk verplicht. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top