Vastgoed

Zonnehuisgroep Noord sluit vier verzorgingshuizen

Zonnehuisgroep Noord sluit vier verzorgingshuizen

Zonnehuisgroep Noord, een zorgaanbieder op het gebied van wonen, zorg en welzijn in de provincie Groningen, sluit in 2016 vier van haar verzorgingshuizen. Interim bestuurder Vincent Maas ziet zich tot de sluiting genoopt door een combinatie van overheidsbeleid en demografische krimp.

“Als gevolg van het overheidsbeleid en de nieuwe wet- en regelgeving blijven meer ouderen langer thuis wonen”, legt Maas uit. “Wij werken bovendien in een krimpregio. De leegstand groeit; in augustus hadden we in onze verzorgingshuizen totaal ruim 16 procent leegstand ten opzichte van  9 procent in januari van dit jaar.”

Zonnehuisgroep Noord heeft in de provincie Groningen in totaal 821 verzorgingshuis-plaatsen. Daarvan staan er momenteel 138 leeg. “De vraag naar onze zorg loopt nog harder terug dan voorzien en we krijgen minder budget’, stelt Maas vast.

De vier locaties die gaan sluiten liggen in Bierum, Wagenborgen, Kloosterburen en Slochteren. De keuze voor deze vier is gebaseerd op onder meer de leegstand en verwachte leegstand, de technische veroudering en de ligging van de gebouwen.  Maas: “We streven naar een goede spreiding van Zonnehuizen in de provincie Groningen.”

Impact

Maas erkent dat de sluiting grote impact heeft op cliënten, hun familie, medewerkers en vrijwilligers. “Het is buitengewoon ingrijpend, want onze cliënten zitten in een kwetsbare positie. Uiteraard blijft de kwaliteit van zorg voorop staan en spannen we ons maximaal in om onze cliënten en hun familie goed voor te bereiden, te adviseren en te ondersteunen bij de verhuizing die hen te wachten staat.”

De medewerkers en vrijwilligers, ‘die zich elke dag met hart en ziel inzetten’, krijgen begeleiding naar een andere baan binnen of buiten Zonnehuisgroep Noord. De reorganisatie die al enige tijd gaande is, moet ervoor zorgen dat Zonnehuisgroep Noord weer een financieel gezonde organisatie wordt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

12 oktober 2015

los even van de vraag of er bouwkundige en zorgtechnische redenen zijn om juist de gekozen vestigingen te sluiten, is dit vrees ik een voorbeeld hoe faliekant fout het scheiden van wonen en zorg kan uitpakken. ik vrees dat de Zonnehuisgroep het idee dat daar oorspronkelijk achter zat veel te laat heeft opgepakt en nu met niet langer exploiteerbare voorzieningen zit.
de sluiting is in de eerste plaats triest voor de bewoners, die dachten hun laatste jaren in een bekende, vertrouwde omgeving te kunnen doorbrengen, maar nu toch gedongen verhuizen. en triest is het ook voor de medewerkers en vrijwilligers, die zich met hart en ziel voor de bewoners en de kwaliteit van hun voorziening hebben ingezet, zelfs als zij hun werk op een andere locatie kunnen voortzetten.

daarnaast is het triest voor de lokale gemeenschap. die verliest vaak niet alleen een voorziening en haar bewoners, maar ook een van de laatste centra van activiteit, waar niet bewoners een stukje hulp en begeleiding kunnen vinden. en een stukje economische basis onder het voortbestaan van andere voorzieningen. en het zal voor meer bewoners moeilijker worden om hun laatste levensfase in hun eigen omgeving uit te leven.

Top