ACTUEEL

Rechtbank oordeelt over omstreden natuurgenezeres

Moet een natuurgenezeres uit Kockengen toch nog de cel in en zo ja, voor hoelang? Daarover doen de rechters in hoger beroep vrijdag uitspraak. De vrouw behandelde tussen 2006 en 2011 ongeveer 780 mensen met het Afrikaanse plantenextract ibogaïne, dat een wondermiddel tegen verslaving zou zijn. Maar die stof kan ook hallucinaties veroorzaken. Het Openbaar Ministerie (OM) wil haar in de cel voor 35 maanden waarvan twaalf voorwaardelijk.

De rechtbank veroordeelde haar vorig jaar tot 141 dagen gevangenisstraf, die ze in voorarrest al had uitgezeten. De rechtbank achtte haar er toen verantwoordelijk voor dat ze een man in hulpeloze toestand had achterlaten in een hotel in Breukelen. Deze man, een Zwitser, liep daarna in verwarde toestand de A12 op en werd doodgereden door een vrachtwagen. Na gebruik van het middel werd ook een Belg kreupel en bijna blind na een hartaanval. Ook overleed een cliënt in bad bij de vrouw en sprong een andere cliënt van een parkeerdek in Schiphol waardoor hij fracturen opliep. Maar dat vond de rechtbank allemaal niet aantoonbaar het gevolg van de behandeling of de schuld van de vrouw.

Het OM neemt daar geen genoegen mee en eist nu een gevangenisstraf van 35 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Ook wil het OM dat ze niemand meer met de stof ibogaïne of welk ander (genees)middel dan ook meer mag behandelen. Ook wil het OM dat ze 840.000 euro terugbetaalt aan crimineel verdiend geld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top