ACTUEEL

Kamer wil onderzoek naar functioneren Militaire GGZ

De Tweede Kamer wil dat Defensie een volwaardig onderzoek laat doen naar het functioneren van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ). Het moet daarbij vooral gaan om veteranen, militairen die ooit op missie waren.

Beperkt onderzoek onbruikbaar

Een voorstel hiertoe van regeringspartij PvdA en de VVD heeft donderdag met de steun van de SP, GroenLinks, PVV, D66, SGP en het lid Verdonk een ruime meerderheid behaald. De PvdA en VVD zijn zeer ontevreden over het onderzoek dat de Inspectie Militaire Gezondheidszorg (IMG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eerder deden. De onderzoeksmethode was in hun ogen zo beperkt dat het geen betrouwbare evaluatie is. Ook bleef het onduidelijk of het volgens de gebruikelijke criteria gebeurde.

Sneller en uitgebreider onderzoek

Eerder had staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) al een onderzoek toegezegd. Dit moet sneller, vinden de PvdA en VVD.  Een nieuw onderzoek naar het functioneren van de MGGZ kan door de IMG en IGZ worden gedaan, vindt de Kamer, en moet binnen een jaar klaar zijn. Ook de ervaringen van veteranen die alle zorg mijden, moeten erin worden meegenomen.

Schadevergoeding terminaal zieken

De Kamer wil verder dat Defensie “ruimhartig” omgaat met de betaling van voorschotten van schadevergoedingen aan (oud-) defensiemedewerkers die terminaal ziek zijn. Het gaat om degenen die ooit in aanraking zijn gekomen met PX-10. Dat reinigingsmiddel bevatte tot 1985 het kankerverwekkende benzeen.

Ruimhartigheid in schaderegeling

Vooral onderhoudsmonteurs zijn daar ziek door geworden. Defensie heeft al 1500 mensen geregistreerd en heeft nog nader onderzoek lopen naar de gezondheidsklachten. Ook trof De Vries al een schaderegeling. SP-Kamerlid Remi Poppe drong aan op spoed en ruimhartigheid, wat de Kamer steunde. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top