Finance

Situatie een op de vijf ziekenhuizen zorgelijk

De bedrijfseconomische prestaties van de Nederlandse ziekenhuizen zijn in 2008 ‘opmerkelijk verbeterd’. Dit neemt niet weg dat er voor zeker zeventien ziekenhuizen reden tot zorg is. Dat concludeert onderzoeksbureau ZiNData op basis van een eigen early warning system.

Zwakke prestaties

De ziekenhuizen die op grond van het EWS in 2008 het zwakst presteerden, zijn de voormalige IJsselmeer ziekenhuizen, inmiddels doorgestart als MC Groep Lelystad/Emmeloord,  het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het Vlietland ziekenhuis in Schiedam, het Kennemer Gasthuis in Haarlem en de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen.  Het Orbis MC, dat recentelijk zwaar in de problemen raakte, komt niet in het overzicht voor aangezien het ziekenhuis pas onlangs de jaarcijfers publiceerde.

Eigen vermogen gegroeid

De onderzoekers baseren hun early warning system (EWS) op acht bedrijfseconomische parameters, zoals bedrijfsresultaat, omzetontwikkeling, het financiële weerstandsvermogen en productiegroei. Worden de resultaten over 2008 vergeleken met 2007 dan blijkt dat de Nederlandse ziekenhuizen gemiddeld beter zijn presteren. Was de EWS-score over 2007 nog bijna vijf en halve punt, voor 2008 was dit gemiddelde gedaald tot 4,2. Volgens algemeen directeur Adri Steenhoek van ZiNData zit die daling van de EWS-score met name in een versterking van het eigen vermogen, een verbeterde verhouding tussen schulden en opbrengsten en een gunstiger waardering van het onroerend goed.

Afglijden

Toch telt ZiNData nog altijd zeventien ziekenhuizen –oftewel bijna een op de vijf ziekenhuizen- met een EWS-score van 7 punten of hoger. De maximale EWS-score, waarbij alle signalen op rood staan, bedraagt 24. Zonder ingrijpen kunnen deze ziekenhuizen binnen afzienbare tijd verder afglijden. Enkele van de genoemde ziekenhuizen laten in NRC Handelsblad weten zich niet te herkennen in de conclusies van ZiNData. Steenhoek erkent dat het onderzoek noodgedwongen niet de meest recente stand van zaken weerspiegelt. Zorginstellingen maken hun jaarcijfers pas halverwege het jaar bekend. Steenhoek zou daarom liever zien dat ziekenhuizen net als reguliere bedrijven al in het eerste kwartaal met de jaarcijfers naar buiten komen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top