ACTUEEL

Ebola blijft sluimeren na genezing

Het ebolavirus kan zich verstoppen in lichaamsdelen als ogen, borsten en zaadballen, terwijl de patiënt op basis van bloedtesten al genezen is verklaard. Volgens virologen kan er daardoor sprake zijn van een post-ebolasyndroom.

Ze constateerden dat vrijdag, nadat een Schotse verpleegkundige die vorig jaar ebola had gehad, opnieuw was opgenomen met complicaties.

"De afgelopen jaren is er steeds meer bewijs dat mensen die ebola hebben overleefd, mentale en fysieke gezondheidsproblemen kunnen krijgen die nog jaren nadat ze schoon zijn verklaard kunnen aanhouden'', zei ebola-expert Ben Neuman van de universiteit van Reading. "De gezondheidsproblemen kunnen worden veroorzaakt door het ebolavirus dat in lichaamssappen in de minder toegankelijke delen van het lichaam groeit.''

Ebola is een van de dodelijkste virussen ter wereld. Vorig jaar raakten in West-Afrika 28.000 mensen besmet, van wie 11.300 het niet overleefden. De helft van hen meldt inmiddels chronische naweeën, waaronder zeer pijnlijke gewrichten en oogontstekingen die kunnen leiden tot blindheid. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top