ACTUEEL

Meer straf voor genezeres verslaafden

De 56-jarige vrouw uit Kockengen die tussen 2006 en 2011 ongeveer 780 verslaafden in haar huis afkickpogingen liet doen met ibogaïne, heeft vrijdag in hoger beroep een iets hogere straf gekregen. Ibogaïne is een stof uit de plant iboga. In het verleden is in Nederland een proef met de stof gedaan voor behandeling van heroïneverslaafden. Daarbij viel een dode.

De 'genezeres' kreeg 141 dagen cel en een maand voorwaardelijk. Zij is niet alleen schuldig aan een gebrek aan zorgzaamheid, maar ook aan het toebrengen van gezondheidsschade bij één cliënt, concludeert het gerechtshof in Arnhem.

Gevolgen

Een Zwitser die bij de vrouw was behandeld en daarna naar een hotel was gebracht, liep verward de A2 op en werd doodgereden door een vrachtwagen. Een Belg werd kreupel en bijna blind na een hartaanval. Ook overleed een cliënt in bad bij de vrouw. Nog een hulpzoekende brak van alles bij een sprong van een parkeerdek op Schiphol, in de veronderstelling dat hij kon vliegen.

De rechtbank in Utrecht legde eerder 141 dagen cel aan de vrouw op, omdat ze zich als behandelaar beter over de cliënten had moeten blijven ontfermen, maar vond het niet bewezen dat de fatale afloop het gevolg van haar handelen was. Het hof in Arnhem vindt daar bovenop wél bewezen dat zij gezondheidsschade in de vorm van hartritmestoornissen heeft veroorzaakt voor de Belg. Daarom voegt het hof een maand voorwaardelijke celstraf aan de eerdere straf toe.

Ibogaïne

Als voorwaarde bij de voorwaardelijk opgelegde maand celstraf bepaalde het hof dat de genezeres geen behandelingen meer met ibogaïne doet. Het Afrikaanse plantenextract zou een wondermiddel tegen verslaving zijn. Maar het kan ook ernstige hartproblemen en verwarring veroorzaken.

De genezeres moet 30.000 euro schadevergoeding aan de Belg betalen. Ook bepaalde het hof dat zij een half miljoen illegaal gemaakte winst moet terugbetalen aan Nederland. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top