ACTUEEL

NIVEL-onderzoeker wint prijs met werkboek palliatieve zorg

NIVEL-onderzoeker Nienke Bekkema heeft tijdens het 5th Amsterdam Symposium on Palliative Care de Jaarprijs Palliatieve Zorg-Impact 2015 ontvangen voor het werkboek 'Wat wil ik? Als ik niet meer beter word….'. Het werkboek helpt mensen met een verstandelijke beperking na te denken over het levenseinde, wat ze willen en dit kenbaar te maken, zodat begeleiders en familie daar rekening mee kunnen houden.

De Jaarprijs Palliatieve Zorg-Impact 2015 is bedoeld voor het product dat naar de mening van de jury de grootste bijdrage levert aan het verbeteren van de palliatieve zorg. De prijs werd uitgereikt door Clémence Ross, directeur van de Stichting Agora.

Communiceren over het levenseinde met mensen met een verstandelijke beperking is moeilijk en er is weinig ondersteuningsmateriaal voor deze mensen zelf, stelt het NIVEL. Het onderzoeksinstituut  heeft – voor het eerst in Nederland – mensen met een verstandelijke beperking zelf geïnterviewd over wat belangrijk is om te doen voor ernstig zieken met een verstandelijke beperking.

Het boek van Bekkema zet aan tot nadenken over vragen als: wat kan de dokter voor je doen? Wanneer voel je je zo goed mogelijk? Waar kun je wonen? Wat zijn je wensen en dromen? Wil je praten met een geestelijk verzorger? En van wie wil je afscheid nemen? De belangrijkste aspecten van palliatieve zorg worden in het boek behandeld.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top