ACTUEEL

Infectiepreventie bij ziekenhuizen is onvoldoende

Infectiepreventie bij ziekenhuizen is onvoldoende

Ziekenhuizen hebben de infectiepreventie nog niet op orde. Dat blijkt uit een aantal rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die online zijn verschenen.

Het gaat om de verslagen van aangekondigde ziekenhuisbezoeken. In totaal bezocht de IGZ afgelopen voorjaar en zomer vijfentwintig ziekenhuizen. Van acht ziekenhuizen zijn de rapporten inmiddels online te vinden. Slechts twee ziekenhuizen voldoen op alle punten aan de richtlijnen voor infectiepreventie. Dat zijn het Haga Ziekenhuis locatie Leyweg in Den Haag en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Middelharnis. De andere zes ziekenhuizen voldoen op veel punten, maar zij moeten ook nog verbeteringen doorvoeren.

Een zwak punt bij meerdere ziekenhuizen is bijvoorbeeld de risicoinventarisatie. Ziekenhuizen vragen onvoldoende uit hoe groot de kans is dat patiënten resistente bacteriën zoals MRSA bij zich dragen. Ook de registratie daarvan is niet altijd optimaal. Dat geldt ook voor de registratie van schoongemaakte kamers en bovendien worden kamers soms schoongemaakt met doekjes of borstels die ook in andere ruimtes zijn gebruikt. Dit vergroot het risico op verspreiding van micro-organismen.

Ook bouwkundig zijn er zwakke plekken. Zo voldoen de isolatiekamers bij een aantal ziekenhuizen niet. De IGZ wijst met name op de 'sluis'. Daar wordt met luchtdrukverschil de isolatiekamer van de rest van het ziekenhuis gescheiden. Vaak was het luchtdrukverschil niet van buiten de sluis af te lezen, waardoor veilig in- en uitsluizen onmogelijk is. Daar komt bij dat verpleegkundigen en artsen soms ook onvoldoende kennis hebben van dergelijke isolatiemaatregelen. Dat geldt ook voor het gebruik en oefenen met beschermende pakken. Dit gebeurde onvoldoende.

Verbeteringen

De ziekenhuizen krijgen tot een half jaar om op de genoemde punten verbeteringen door te voeren. Het gaat om het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen, Ziekenhuis Bernhoven, Laurentius Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum

De bezoeken vonden plaats in het kader van het project Thematoezicht infectiepreventie (TIP). Dit project vindt de oorsprong enkele jaren terug. In 2013 merkte de IGZ dat het aantal infecties met bijzonder resistente micro-organismen (BMRO) steeg. Op basis van een eerste ronde toezichtsbezoeken concludeerde de inspectie destijds dat op het vlak van infectiepreventie veel winst te halen was. Dat onderzoek kwam de IGZ overigens ook op kritiek van infectiologen te staan. Ook in 2014 werden ziekenhuizen in het kader van TIP bezocht.

(Door: Daan Marselis

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Olaf Wijman

20 oktober 2015

En wat te denken over niet goed schoongemaakte waskommen (als er nog niet van verzorgend wassen gebruik wordt gemaakt) en hulpmiddelen die van patiënt naar patiënt gaan zoals stuwbanden die te weinig (nooit?) worden schoongemaakt/gedesinfecteerd. En bloeddrukmanchetten en ga zo maar door. Allemaal kruisbesmettingrisico's.

Top