ACTUEEL

'Artsen makkelijker in ander EU-land aan de slag'

Het moet voor artsen makkelijker worden hun beroep uit te oefenen in andere lidstaten van de Europese Unie, maar niet als ze een beroepsverbod of een maatregel opgelegd hebben gekregen. De Tweede Kamer stemt binnenkort over een wetswijziging die dit mogelijk maakt. Dit schrijft Medisch Contact.

De bedoeling is bij migratie dat andere lidstaten de beroepskwalificaties van bepaalde beroepsgroepen automatisch erkennen en dat beroepsbeoefenaars dezelfde rechten krijgen als de onderdanen van de lidstaat, schrijft het tijdschrift. De automatische erkenning van beroepskwalificaties moet vergemakkelijkt worden door bepaalde minimumopleidingseisen in alle landen zoveel mogelijk vergelijkbaar te laten zijn. Het gaat om de volgende beroepsgroepen: (basis)artsen, verpleegkundigen, tandartsen, verloskundigen, apothekers, dierenartsen en architecten.

Met de Europese richtlijn en de wetswijziging in Nederland wordt ook het gebruik van het internemarktinformatiesysteem (IMI) in een aantal gevallen verplicht gesteld. Met dit systeem waarschuwen lidstaten elkaar actief en wisselen informatie uit over onder meer strafrechtelijke sancties en tuchtrechtelijke maatregelen tegen beroepsbeoefenaren in de individuele zorg. Dit systeem gaat op 18 januari 2016 van start. Voro die datum moet de EU-richtlijn hierover in de Nederlandse wet worden verankerd.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kan werkgevers informeren over waarschuwingen of beroepsverboden die in een andere lidstaat aan een werknemer zijn opgelegd. Werkgevers kunnen zelf niet in IMI checken of er een waarschuwing of beroepsverbod is opgelegd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top