ACTUEEL

NVZD-bestuur onder vuur in kwestie-Aghina

Leden van de NVZD vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg mengen zich in het arbeidsconflict tussen het bestuur en directeur Jan Aghina. Hun kritiek geldt in het bijzonder de statutaire positie van voorzitter Bert Bunnik.

NVZD-leden eisen extra ALV

Per aangetekend schrijven hebben 76 NVZD-leden het bestuur van hun vereniging verzocht om een extra algemene ledenvergadering uit te schrijven. Zij stellen drie vragen. Kan het NVZD-bestuur uitleggen waarom directeur Jan Aghina is geschorst? Waarom hebben de leden dat via, via moeten vernemen? En is de samenstelling van het NVZD-bestuur nog wel conform de statuten?

Geroezemoes ontstemt leden

Vóór de algemene ledenvergadering op 19 november willen de ontevreden leden anderhalf uur uittrekken om het bestuur aan de tand te voelen. “Onze eerste vraag is waarom directeur Jan Aghina geschorst is en waarom ontslag dreigt”, licht Hans Timmermans, indiener het verzoek, toe. Skipr meldde op 13 oktober NVZD-bestuur wil directeur Jan Aghina ontslaan.   Timmermans: “De kwestie van het arbeidsconflict verbaast ons zeer. De Geneeskundige Vereniging, de VHMZ en de Nestores, voor wie Aghina ook diensten verricht, hebben op geen enkele manier klachten kenbaar gemaakt. Ten tweede moet het bestuur uitleg verschaffen: waarom hebben we geroezemoes rond de directeur indirect moeten vernemen?”

Statutair lidmaatschap kent expiratiedatum

Over de derde kwestie zegt de Maastrichter Riagg-bestuurder Timmermans: “We hebben het NVZD-bestuur tijdens de algemene ledenvergadering in augustus al gevraagd of de samenstelling van het bestuur conform de statuten is: je kunt lid van de vereniging zijn als je bestuurder bent in de gezondheidszorg.  Ben je niet langer als zodanig actief, dan geldt als expiratiedatum 31 december van dat lopende jaar. Het kan best zijn dat er moverende redenen zijn om daarop uitzonderingen te maken, maar dat moet het bestuur dan uitleggen. Er kunnen plausibele redenen voor zijn, maar dat weten we niet.”

Voorzitter Bunnik statutair geen lid meer?

NVZD-voorzitter Bert Bunnik is niet meer actief als bestuurder in de gezondheidszorg. De vraag is daarom volgens Timmermans gerechtvaardigd: mag hij nog wel lid zijn van de NVZD?  “De voorzitter treedt op 19 november sowieso af omdat hij sinds 1 oktober technisch directeur is bij de hockeybond.” De vraag om uitleg en aftreden is echter geen mosterd na de maaltijd, stelt Timmermans: “Het bestuur van de NVZD moet transparant zijn en voorgaan in good governance. Wij zeggen: geef niet de minste aanleiding, wees transparant als was. Verklaar wat je doet. Bovendien hebben wij hebben nog steeds behoefte aan duidelijkheid over de samenstelling van het bestuur. Medebestuurder Hans Boelen is teruggetreden bij GGZ Delfland: hij mag volgens de statuten nog tot 31 december lid blijven. Daarna kan hij het bestuur verzoeken om de expiratietermijn te verlengen. Je zou kunnen beweren dat iemand in zo’n periode na ontslag juist steun van de vereniging nodig heeft. Maar het is wel netjes om daarover te stemmen, zoals een keurige vereniging betaamt.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top