ACTUEEL

Zorgboerderij Hoge Aard in Molenschot in opspraak

Enkele cliënten en oud-medewerkers hebben harde kritiek op zorgboerderij Hoge Aard in Molenschot in het tv-programma Undercover Nederland. De Hoge Aard ontkent de aantijgingen en Bureau Jeugdzorg ziet geen aanleiding om in te grijpen.

Programmamaker Alberto Stegeman liet een medewerker enkele maanden infiltreren door er een kamer te huren. Dit heeft geleid tot een reportage, die aanstaande zondag wordt uitgezonden. Daarin komen onder anderen een moeder van een cliënt en een oud-medewerker aan het woord. Volgens hen worden jongeren die daar permanent verblijven niet verantwoord verzorgd, zou er soms sprake van mishandeling zijn en worden mensen 'getiranniseerd' door de eigenaars, meldt het Brabants Dagblad.

De directie van de Zorgboerderij ontkent de aantijgingen in een schriftelijke verklaring aan tv-programma Pauw. Daar kwam donderdagavond de reportage van undercover Nederland aan de orde. De directie schrijft: "Wij betreuren het ten zeerste dat door alle publicaties en media-aandacht de kinderen onder grote druk komen te staan en dat is juist niet wat ze nodig hebben. In recente gesprekken met een vertrouwensarts hebben de kinderen gezegd dat ze het goed naar hun zin hebben op de Hoge Aard." Volgens de directie komen de bevindingen van Stegeman "niet overeen met de realiteit".

Onderzoek

Bureau Jeugdzorg heeft naar aanleiding van de aankondiging van het tv-programma "indringend onderzoek gedaan naar de veiligheid van de kinderen. De conclusie is dat De Hoge Aard voor de kinderen een veilig en therapeutisch goed verblijf is." Het Brabants Dagblad meldt dat de gemeente Gilze en Rijen, Bureau Jeugdzorg en de landelijke Inspectie voor de Jeugdzorg niet gaan ingrijpen bij De Hoge Aard, na recente onderzoeken.

De Hoge Aard is een kleine zorgboerderij waar kinderen worden geplaatst met verschillende gedragsproblemen en soms ook ernstige beperkingen. Bij de zorgboerderij verblijven momenteel vier jongeren en een jongvolwassene, daarnaast zijn er vier jongeren in dagbehandeling.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top