ACTUEEL

'IGZ gaat lekeninspecteurs in de verpleeghuiszorg inzetten'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vernieuwt het toezicht in de verpleeghuiszorg. Er zal gebruik gemaakt worden van lekeninspecteurs, zelfevaluatie en audits, zo meldt de website van Waardigheid en Trots, het samenwerkingsverband dat verpleeghuiszorg wil verbeteren.

Hoofdinspecteur Anja Jonkers van de IGZ vertelde tijdens het Landelijk Congres Cliëntenraden ook hoe belangrijk cliëntenraden in de toekomst zullen worden en over de praktische gevolgen voor inspecteurs. Deze nieuwe invulling volgt de veranderingen in de verpleeghuiszorg, waar de cliëntwens nadrukkelijker centraal staat – één van de doelen van het programma Waardigheid en trots  van staatssecretaris Martin van Rijn, zo is te lezen bij Waardigheid en Trots.

Het is de bedoeling dat het toezicht intensief is, dat het meer cliëntgericht wordt en dat de onderzoeksresultaten openbaar worden gemaakt. Hier past duidelijk een andere vorm van toezicht bij dan de Inspectie de afgelopen jaren heeft laten zien, stelde Jonkers.  Als voorbeeld noemde ze observatietoezicht bij onbegrepen gedrag van cliënten. 

Van mystery guests naar leken

De afgelopen jaren heeft de Inspectie gewerkt met mystery guests. Maar vanaf volgend jaar kiest de Inspectie  voor een nieuwe aanpak: dan gaat naast een inspecteur ook een leek meelopen. ‘Deze aanpak wordt in Engeland al een aantal jaren gehanteerd”, zei Jonkers. “Hij is interessant omdat hij een kans biedt om te kijken of de kwaliteit niet alleen technisch op orde is, maar of het ook nog een beetje leuk is in een huis. Het is niet de bedoeling dat deze lekeninspecteur een lid is van de cliëntenraad – de cliëntenraad moet immers nadrukkelijk geen inspectierol krijgen – maar ze kan wel de lekeninspecteur een aantal aandachtspunten meegeven waarop die specifiek kan letten. Wel denken we aan de inzet van hbo-v studenten als lekeninspecteurs, om hen te interesseren voor de ouderenzorg.”

De Inspectie gaat ook meer inzetten op zelfevaluatie en audits. "Instellingen die hiermee aan de slag gaan, hoeven dan niet meer de indicatoren aan te leveren die de Inspectie uitvraagt. Een spannend traject, want dit betekent dus dat zo’n instelling zelf moet bedenken wat ze moet opschrijven. Ik hoop dat ze zich hierin weten te beperken tot wat relevant is en dat ze dus voorkomen dat het hen juist alleen maar meer werk oplevert", aldus Jonkers.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Linda van Hest

28 januari 2016

Vandaag, 28 januari 2016, lees ik in de krant dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een 'nieuw' instrument wil gaan inzetten: lekeninspecteurs. Omdat dit onderwerp mij interesseert, zoek ik verder op Google. Daar lees ik dat deze vorm van toezicht al op 16 oktober 2015 is geïntroduceerd. Waarom vandaag opnieuw deze melding in het nieuws? Andere vraag: hoe kan ik lekeninspecteurs worden? Ik heb daar belangstelling voor. Graag uw reactie, meneer van Diemen.
Bvd en mvg, Linda van Hest, mantelzorger.

Top