Finance

Minister moet Erasmus MC 236 miljoen betalen

Minister moet Erasmus MC 236 miljoen betalen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam 235,9 miljoen euro schadevergoeding betalen omdat het ministerie steun voor nieuwbouw niet is nagekomen. Dat is de uitkomst van een bindend onderzoek door advocatenkantoor NauthaDutihl, dat vrijdag door Schippers aan de Tweede Kamer is gestuurd.

In 2008 ondervond Erasmus MC problemen met de financiering van nieuwbouwplannen. Er was 505 miljoen euro beschikbaar, maar de goedkoopste offerte bedroeg 854 miljoen. Uiteindelijk ging de offerte omlaag naar 773 miljoen door aanpassing van de bouwplannen.

Toenmalig minister Ab Klink van VWS heeft destijds 100 miljoen extra toegezegd om de financiering rond te krijgen. Door een garantieregeling hierbij zou het bedrag uiteindelijk veel hoger uitkomen. Schippers zette vorig jaar september een streep door de toezeggingen van haar voorganger omdat die zou neerkomen op staatssteun. Ze kwam met het academisch ziekenhuis overeen om een schadevergoeding te laten vaststellen.

Die compensatieregeling is nu door het advocatenkantoor bepaald. Volgens het kantoor kan de schadevergoeding niet worden aangemerkt als ontoelaatbare staatssteun. Als VWS alle toezeggingen van Klink was nagekomen had dit het ministerie 261,6 miljoen gekost, aldus NauthaDutilh.

In de Tweede Kamer ontstond vorig jaar ophef over de regeling omdat het niet door Klink was geïnformeerd over de regeling. Volgens hem was er geen staatsrechtelijke verplichting om de Kamer te informeren. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

19 oktober 2015

Ben zo blij dat ik een sober gevasculariseerd brein heb. Anders zou ik toch gedacht kunnen hebben " een minister van de Kroon zegt iets toe, de opvolgende Excellentie honoreert dat niet om het vervolgens via een compensatieregeling alsnog uit te keren" dat is een prachtige Jezuïtische vorm van staatssteun. Gelukkig verzekert Nauta mij van de onjuistheid van die stelling. Nu maar hopen dat er in Brussel veel juristen zijn met een Latijnse glimlach. Overigens het is Rotterdam zeer gegund!

Top