Finance

Nivel: ‘Regelgeving sluit illegalen uit van zorg’

Baliemedewerkers van ziekenhuizen hebben illegalen vorig jaar geregeld naar huis gestuurd, omdat ze niet op de hoogte waren van de vergoedingsmogelijkheden of omdat de patiënt zich niet kon identificeren. Dat blijkt uit een rondgang in 2008 van onderzoeksinstituut Nivel langs verloskundigen, huisartsen, huisartsenposten en diensten voor spoedeisende hulp.

Huisartsen en verloskundigen

“Huisartsen signaleren nog steeds dat bijvoorbeeld een administratieve kracht in het ziekenhuis zorg aan illegalen weigert. Mensen zonder medische kennis sturen zo iemand naar huis zonder dat een arts naar de klacht heeft gekeken. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt,” aldus Walter Devillé van het Nivel. Huisartsen en verloskundigen verleenden wel vaak probleemloos zorg aan illegale vreemdelingen. Er is wel een concentratie van illegale vreemdelingen bij een aantal specifieke huisartspraktijken die goed de weg weten naar de financiering. Een gedeelte van de huisartsen is niet op de hoogte van de vergoedingsmogelijkheden. Zij kunnen er financieel bij inschieten bij de behandeling van illegalen. Verloskundigen zijn meestal goed van de financieringsregels op de hoogte.

Dichte deur

Ook verwezen huisartsen en verloskundigen illegale patiënten minder snel of soms helemaal niet door naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, omdat ze ervan uitgingen dat ze daar toch voor een dichte deur zouden komen te staan. Bij tweederde van de SEH’s moesten de kosten ter plekke worden betaald.

NVZ herkent beeld niet

De NVZ vereniging van ziekenhuizen gaat geen onderzoek doen naar het weigeren van illegalen in de tweede lijn. Woordvoerder Bob Kiel stelt op MedNet het probleem niet te herkennen. Volgens de vereniging worden alle ziekenhuizen illegalen in levensbedreigende situaties geholpen. Kiel: “Indien het om acute zorg gaat, maar niet levensbedreigend is, wordt de vreemdeling in kwestie verwezen naar één van de ziekenhuizen die een contract met het CVZ hebben.”

Nieuwe financieringsregeling

Illegalen hebben ook recht op alle medisch noodzakelijke zorg. Sinds 1 januari is de financiering daarvan anders geregeld. Illegalen kunnen niet zomaar bij elke zorgverlener terecht voor zorg die niet direct toegankelijk is, bijvoorbeeld opname in een verpleegtehuis. Dit moet voorkomen dat onverzekerden die niet illegaal zijn bij zorgaanbieders aankloppen om een beroep te doen op de regeling voor illegalen. Alleen instellingen die dat goed in de gaten houden, komen in aanmerking voor de zorgverlening aan illegalen.

Vergoeding

Voor zorg die wel zonder verwijzing toegankelijk is, vergoedt de overheid nog maar tachtig procent als de patiënt de kosten niet kan betalen. De overige twintig procent moet de zorgverlener zelf opbrengen. Volgens het Nivel is het door de nieuwe regeling van groot belang dat huisartsen doorverwijzen naar hulpdiensten die officieel zorg mogen verlenen aan illegalen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top