Tech

'Gebruik persoonlijk model uit 3D-printer bij consult'

'Gebruik persoonlijk model uit 3D-printer bij consult'

Gepersonaliseerde 3D-modellen helpen de patiënt beslissingen nemen bij complexe operaties. Met hulp van de 3D-printer kan de specialist beter uitleggen wat de risico’s zijn bij een hersentumorbehandeling.

Dat blijkt uit onderzoek dat Hugo Nijmijer bij het REshape Center van het Radboudumc deed naar informatievoorziening en dialoog bij hersenoperaties.

Scherm

Patiënten kunnen moeite hebben met het begrijpen van complexe beelden. Zij krijgen tijdens het consult MRI-scans van hun eigen brein te zien. Op het scherm is een tumor vaak duidelijk aan te wijzen, maar het is voor de patiënt lastig te interpreteren en al helemaal lastig om uit te leggen aan hun familie. Het blijkt makkelijker te communiceren met iets tastbaars in handen dat overeenkomt met de werkelijkheid.

Persoonlijk

Voor het onderzoek werd bij tien patiënten een uniek 3D-model geprint, van de tumor en de omliggende hersengebieden op basis van bestaand beeldmateriaal. Zo werd zichtbaar hoe groot een tumor is en welke hersenstructuren die raakt en die mogelijk gevaar lopen bij een operatie of juist het doorgroeien. Omdat de locatie van functies per individu verschilt, is het essentieel dat het model persoonlijk is. “Het 3D-model gaf patiënten beter inzicht, werkte verhelderend, en leidde tot meer begrip over de behandeling”, concludeert Nijmijer.

Specialismen

3D-modellen zijn ook goed toepasbaar bij andere specialismen, bijvoorbeeld bij bepaalde unieke aandoeningen of situaties, bijvoorbeeld mond-, kaak- of aangezichtschirurgie. Ook zijn er toepassingen binnen de plastische chirurgie denkbaar, zodat mensen kunnen zien wat de effecten van een behandeling zijn.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joris Jaspers

26 oktober 2015

Dat is nou een mooie innovatie die nieuwe technologie direct ten dienste van de patient stelt!

Top