ACTUEEL

Internet en huisarts schieten tekort bij depressie

Online hulp tegen depressies zonder professionele begeleiding is niet beter dan de hulp die de huisarts op dit gebied biedt. Beide vormen van hulp verminderen depressieve klachten onvoldoende. Dat blijkt uit het proefschrift van Esther de Graaf waarop zij op 23 oktober promoveert aan de Universiteit Maastricht. De Graaf is nu onderzoeker en universitair docent op de afdeling medische psychologie en psychotherapie aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Klachten blijven gelijk

De Graaf stelt dat direct na de behandelingen en een jaar later de klachten nog altijd groot zijn. “Vooral voor mensen met ernstige klachten lijken deze behandelingen onvoldoende effectief,” aldus De Graaf. Zij pleit voor beter onderzoek naar wie er baat heeft bij onlinezelfhulp en wie niet.

Effectiviteit online hulp

Volgens De Graaf krijgt één op de vijf Nederlanders in zijn of haar leven te maken met een depressie. Een deel van deze mensen ontvangt volgens haar een adequate behandeling. Online zijn er mogelijkheden om behandelingen op grote schaal aan te bieden. Het Trimbos-instituut ontwikkelde het internetprogramma 'Kleur je leven' en onderzoek toonde veelbelovende resultaten aan wat betreft de effectiviteit.

Onderzoeksopzet

Aan het onderzoek hebben ruim driehonderd mensen met relatief ernstige depressieve klachten meegedaan. “De effecten van de onlinezelfhulpbehandeling, die zonder professionele begeleiding werd aangeboden, werden vergeleken met die van de gewone zorg door de huisarts en met een combinatie van onlinezelfhulp en huisartsenzorg. Zowel direct na de behandelingen als een jaar later werden er geen verschillen in depressie gevonden tussen de drie groepen. Hoewel de depressieve klachten in de drie groepen evenveel afnamen, waren deze verbeteringen slechts marginaal,” stelt De Graaf in haar proefschrift. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top