ACTUEEL

MCA en Gemini behandelen geen staarpatiënten meer

Patiënten met staar die zijn verzekerd bij CZ worden niet meer behandeld door het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. De afgesproken omzetplafonds zijn overschreden.

Dat meldt Medisch Contact op 22 oktober. Het gaat ook om patiënten die zijn verzekerd bij dochterondernemingen OHRA en Delta Lloyd. Normaal gesproken zouden er rond deze tijd van het jaar nog tien CZ-patiënten met staar worden behandeld.

Volumeafspraak

CZ heeft een volumeafspraak met de ziekenhuizen. Over de hoogte daarvan laten ziekenhuizen en zorgverzekeraar zich niet uit. De meeste staarbehandelingen laat de CZ uitvoeren in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) in Haarlem. Dat is goedkoper en levert dezelfde kwaliteit, maar CZ geeft geen inzicht in de kostenverschillen.

Omzetplafonds

De gefuseerde ziekenhuizen, die in december Noordwest Ziekenhuisgroep gaan heten, geven aan dat ze mogelijk ook stoppen met enkele andere behandelingen voor CZ-verzekerden. Met andere verzekeraars speelt dit niet, aldus MCA en Gemini, behalve bij enkele budgetverzekeringen. CZ zegt dat het van andere ziekenhuizen nog geen signalen heeft ontvangen over het bereiken van omzetplafonds.

Deze week mellde GGZ Momentum in Brabant dat het vanwege het omzetplafond geen VGZ-verzekerden meer behandelt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top