Finance

Zilveren Kruis: 'Proef met thuiszorg is geen bezuiniging'

Het plan om in Zwolle, Ommen, Hardenberg en Utrecht per wijk één zorgaanbieder aan te stellen, is niet bedoeld als bezuiniging. Dat zegt Olivier Gerrits, directeur zorginkoop van Zilveren Kruis tegenover RTV Oost. Volgens de zorgverzekeraar gaat het om de efficiëntie van de thuiszorg. Die zou groter zijn als er per wijk één organisaties actief is.

De plannen hebben deze week veel protest opgewekt. Huisartsen Utrecht Stad (HUS), de organisatie van alle Utrechtse huisartsen riep Zilveren Kruis Achmea in een open brief op af te zien van het pilot, die op 1 januari van start moet gaan. Vakbond FNV Zorg en Welzijn voerde donderdagmiddag met zo’n 120 thuiszorgmedewerkers actie voor het hoofdkantoor van de zorgverzekeraar in Leiden. Maar Zilveren Kruis zet de proef toch door, zo meldt RTV Oost.

Huisartsen vrezen de proef ten koste zal gaan van de kwaliteit van zorg aan de meest kwetsbare patiënten. Ook zou de keuzevrijheid van patiënten in hun zorgaanbieder ernstig beperkt worden. "Dij de aanbesteding is geen rekening gehouden met de gespecialiseerde zorg,  zoals casemanagers dementie, oncologieverpleegkundigen, palliatieve zorg", schreven de huisartsen.

De HUS zijn het niet eens met de zorgverzekeraar dat de administratieve last zal afnemen, noch voor de huisartsen noch voor de thuiszorgorganisaties, aangezien alleen Zilveren Kruis verzekerden bij de proef betrokken zijn. "Voor de thuiszorgorganisaties betekent het ook nog eens een financiële aderlating, doordat zij in de niet aan hen gegunde wijken als onderaannemer zorg moeten blijven leveren tegen een lager tarief (75%). Dit tarief ligt onder de kostprijs en dwingt de organisatie dus tot het verlenen van minder zorg", aldus de huisartsen.

Ook de thuiszorgmedewerkers zijn bang dat het ten koste gaat van banen en inkomsten. De directeur zorginkoop van Zilveren Kruis zegt dat echter er slechts een verschuiving plaats zal vinden in arbeidsplaatsen. De nieuwe werkmethode zou kostenbesparend werken, waardoor er juist meer tijd en geld aan de zorg besteed kan worden. De besparing vloeit niet terug in eigen kas, zo laat de zorgverzekeraar weten aan RTV Oost.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

26 oktober 2015

Hoezo geen bezuiniging?
Efficiencyverbetering is toch bezuinigen?
Daar is zelfs niets mis mee.

Alleen lijken niet alle partijen daarvan overtuigd.

Dan zijn de beelden dus niet gedeeld. Slim om elkaar daar dan op te bevragen en samen vast te stellen waar dat toe leidt, zoveel mogelijk gebaseerd op feiten.

Kortom: dit lijkt vooral een voorbeeld van een gemiste poging elkaar te ontmoeten op feiten...

Top