ACTUEEL

Obesitas leidt tot fors meer heup- en knieoperaties

De komende twintig jaar  stijgt het totale aantal  knie- en heupoperaties stijgt  met respectievelijk 300 procent tot 60.000 per jaar en 150 procent tot ruim 50.000 per jaar. Deze forse groei wordt onder meer veroorzaakt door de toename van mensen met overgewicht. Dit blijkt uit een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zo maakt de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) dinsdag bekend.

De slijtage van de gewrichten wordt naast obesitas ook veroorzaakt door de actievere levensstijl van senioren, een hogere levensverwachting en betere langetermijnresultaten. Doordat het aantal operaties fors oploopt, pleit directeur C. van der Togt van de NOV voor een versnelde groei van het aantal orthopedisch chirurgen. Hij voorziet veel ellende. “Daar moet je je tegen weren door genoeg orthopeden op te leiden.”

In de periode 1995-2005 steeg het aantal ingebrachte heupprotheses en knieprotheses door artrose respectievelijk van 13.785 naar 20.715 (een toename van 50 procent) en van 4.916 naar 14.565 (een toename van bijna 200 procent). “Om deze zorglast adequaat op te vangen, moet het aantal orthopeden in Nederland fors omhoog. En wel van zeshonderd in 2009 naar 1100 in 2012. Bij ongewijzigd beleid ontstaan er voor de orthopedische zorg nieuwe wachtlijsten.”

De NOV wijst er op dat eventuele wachtlijsten ook gevolgen hebben voor het gezond langer kunnen doorwerken van oudere Nederlanders. “Velen van hen moeten in de komende jaren, door het ontbreken van voldoende orthopedische zorg, hun inspanningen vroegtijdig staken.” Het gevolg van een te beperkte orthopedische zorgcapaciteit in Nederland is dat patiënten orthopeden in het buitenland opzoeken. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top