ACTUEEL

‘Privékliniek moet medische conditie beter nagaan'

Privéklinieken moeten, voordat ze een patiënt gaan opereren, meer onderzoek doen naar de algehele gezondheidssituatie van de patiënt. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport over privéklinieken dat dinsdag is gepresenteerd.

Complicaties voorkomen

De IGZ heeft 260 klinieken aangeschreven en uiteindelijk 151 klinieken onderzocht. Veel klinieken bleken namelijk geen zorg te leveren, alleen bemiddelaar te zijn of opgeheven te zijn. Sommige patiënten komen op het eerste gezicht gezond over, maar hebben toch een slechte medische conditie. Dat kan bijvoorbeeld komen door 'onzichtbare' ziekten zoals hartproblemen of diabetes. Bij een operatie kunnen die onzichtbare problemen plotseling tot ernstige complicaties lijden. Uit het rapport 'Het resultaat telt privéklinieken' blijkt dat iets minder dan de helft van de onderzochte klinieken een algeheel gezondheidsbeeld van de patiënt boven tafel heeft gehaald voordat de behandeling begint. Juist als er geopereerd zal worden, is dat beeld van groot belang, stelt de inspectie.

Tevredenheid bij IGZ

De inspectie is verder overwegend positief over het werk van de privéklinieken. “Het resultaat stemt tevreden, al kan er nog veel verbeterd worden,” schrijft topman Gerrit van der Wal in de rapportage. Zo’n 94 procent van de privéklinieken heeft een complicatieregister, op elf klinieken na letten alle klinieken op post operatieve infecties en 128 klinieken zeggen 24 uur per dag bereikbaar te zijn. Patiënten geven de klinieken gemiddeld een 8,5. Patiënten onder de achttien jaar kunnen bij 93 procent van de klinieken terecht voor een behandeling en tien klinieken behandelen patiënten die op grond van hun medische achtergrond in een ziekenhuis zouden moeten worden behandeld.

Controle op privéklinieken

Het aantal privéklinieken en de aanverwante zelfstandige behandelcentra groeit snel in Nederland. Door gebrekkige regelgeving heeft de overheid er tot dusver niet veel zicht op. Een aantal keer kwamen klinieken negatief in het nieuws door de slechte zorg die ze aan patiënten leverden. De Tweede Kamer heeft nu bepaald dat er per januari volgend jaar een registratieplicht komt voor de klinieken. De overheid weet dan welke privéklinieken zich op de markt aanbieden en welke behandelingen ze aanbieden. De inspectie is alvast begonnen met het uitvoeren van controles.

Kwaliteitskeurmerk ZKN

De organisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), die een deel van de klinieken vertegenwoordigt, is blij met het rapport van de inspectie. Volgens een woordvoerder wordt de algehele gezondheid van alle patiënten van klinieken die bij de ZKN zijn aangesloten standaard grondig in kaart gebracht voorafgaand aan een operatie. ZKN hanteert een kwaliteitskeurmerk voor haar leden. De organisatie wil daarmee de klinieken die slechte zorg leveren uit de markt duwen. (ANP)

>> Skipr magazine <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top