ACTUEEL

Pgb-problemen nog steeds niet achter de rug

De problemen met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb) zijn nog steeds niet voorbij. Nog steeds krijgt niet iedereen op tijd de declaraties uitbetaald. Het gaat om zo’n 5 procent, een aantal dat de afgelopen weken stabiel blijft. Ook hebben nog niet alle gemeenten de inwoners met een pgb geïnformeerd over hun situatie komend jaar. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag aan de Tweede Kamer.

Het aantal telefoontjes naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB), dat verantwoordelijk is voor de uitbetalingen, is deze maand weer toegenomen. De meeste gaan over tekorten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de deze maand verstuurde brieven aan zo’n 10.500 mensen met een pgb waarin ze worden gewezen op het risico dat ze meer dreigen te besteden dan ze mogen volgens hun pgb.

Het afgelopen jaar is veel misgegaan bij de invoering van het nieuwe pgb-systeem voor zorg en huishoudelijke hulp. Gemeenten zijn sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de pgb’s. Een monsterklus, die voor flinke problemen zorgde. Zorgverleners krijgen geregeld te laat of helemaal niet uitbetaald. Het kabinet liet eerder weten tussen de 15 en 20 miljoen euro uit te trekken voor compensatie.

Van Rijn heeft al meerdere keren verantwoording moeten afleggen in de Tweede Kamer. Eind november hoopt hij de Kamer opnieuw te informeren, schrijft hij in zijn brief. Medio december komt hij met een actueel beeld van de betalingen, zegt hij toe. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

29 oktober 2015

Ik heb 16 jaar voor mijn chronisch zieke dochter via haar pgb de beste maatwerk-zorg voor haar kunnen inkopen die er bestaat. Geen overheadkosten over de balk, korte lijnen, de beste zorgverleners (vaak particulier en zelf opgeleid), een klik hebben met mijn dochter, nette uurlonen, flexibiliteit! Ik ken enorm goed de waarde van zo'n pgb voor lotgenoten en heb te doen met de mensen die vanwege hun ziekte of beperking al genoeg zorgen hadden, en nu helemaal ontredderd zijn door alle blunders van de Staats. Dat hij hier nog steeds gewoon mee wegkomt is mij een raadsel. Met wat er door de transitie overhoop gehaald werd (vooral naar gemeenten toe waaronder Jeugdzorg), en ook nog met steun van 'mijn' partij, had teveel risico's voor al kwetsbare groepen, waaraan door bezuinigingsdrift aan voorbij gegaan werd. Men heeft niet willen luisteren. Dat men er in dit land bij voorkeur geen geld voor over heeft om goed voor de ouderen en gehandicapten te zorgen is zeer droevig. Dan geloof je je oren toch niet als VWS plotseling €80.000.000 bijdraagt aan een schilderij voor het Rijks museum?!

Top