ACTUEEL

Diabetesvereniging bezorgd over diabeteszorg van Menzis

De Diabetesvereniging Nederland (DVN) is bezorgd over de wijze waarop Menzis invulling geeft aan zijn verantwoordelijkheden als zorgverzekeraar. De vereniging signaleert dat Menzis in zijn beleid "systematisch patiënten en zorgverleners negeert, en zich in toenemende mate isoleert van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen".

De DVN heeft hierover een brief gestuurd aan de raad van bestuur van Menzis.

Volgens de DVN onttrekt Menzis zich 'continu' aan afstemming en overleg over de diabeteszorg. "Dit is onnodig en ongewenst, en leidt tot onrust onder patiënten en zorgverleners. Bovendien leidt het tot fouten, zoals bij het voorgenomen preferentiebeleid van Menzis over insuline." Menzis wilde voor een specifieke soort insuline bepalen op welk merk haar verzekerden nog recht hebben, en andere merken uitsluiten. De DVN leverde daar kritiek op omdat het beleid de kwaliteit van zorg negatief zou beïnvloeden. De zorgverzekeraar trok het voornemen vervolgens terug.

Een tweede punt van kritiek van de DVN betreft het feit dat Menzis zich volgens de vereniging in toenemende mate isoleert van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. "Een zorgverzekeraar dient goede zorg te faciliteren, niet te definiëren." Menzis heeft het diabeteszorgveld recent geconfronteerd met indicatiecriteria voor insulinepomptherapie, aldus de DVN, die de zorgverzekeraar eenzijdig heeft opgesteld. "We vinden het onacceptabel dat een zorgverzekeraar bepaalt hoe groot de schommelingen in de glucose moeten zijn, wil de patiënt voor insulinepomptherapie in aanmerking komen", legt DVN-directeur Olof King uit. "Menzis gaat hier op de stoel van de behandelaar zitten."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top