ACTUEEL

'Ouderen en zieken krijgen vaak fout hulpmiddel'

Ouderen en zieken krijgen steeds vaker niet de medische hulpmiddelen die passen bij hun aandoening. Oorzaak is dat de leverancier daar geen afspraak over heeft met de zorgverzekeraar of slechts zakendoet met één fabrikant. Dit zegt de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN tegen het Algemeen Dagblad.

V&VN slaat alarm vanwege het toenemende aantal klachten over een beperkt assortiment van medische hulpmiddelen, zoals incontinentiematerialen, stoma's en katheters. Bij verkeerd gebruik kunnen die ernstig lichamelijk letsel opleveren en tot extra zorgkosten leiden. Volgens V&VN-woordvoerder Francis Bolle gaat het niet om incidenten: "Er zijn duidelijke signalen die steeds terugkomen. Geld gaat hier vóór zorg en dat kan echt niet."

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dat huisartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen moeten bepalen dat een patiënt bij medische noodzaak een ander middel krijgt. Volgens haar zetten zorgverzekeraars met inkoop in op de laagste prijs. Een woordvoerster van zorgverzekeraar CZ stelt dat het vinden van het juiste hulpmiddel maatwerk is. Een zegsman van verzekeraar VGZ zegt dat daar altijd 'een mouw aan valt te passen'. Het CDA kaart de kwestie deze week aan bij minister Schippers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top