ACTUEEL

Q-koortsslachtoffers dagvaarden overheid

Bijna driehonderd Q-koortsslachtoffers hebben maandag de overheid voor de rechter gedaagd. Ze willen dat de rechter bepaalt dat Nederland aansprakelijk is voor de schade die ze hebben geleden.

De slachtoffers vinden dat de nationale overheid veel te lang heeft gewacht met het treffen van maatregelen toen de Q-koortsepidemie zich aandiende. Ook stellen ze dat de locaties van besmette geitenhouderijen bewust geheim zijn gehouden.

Ruim een jaar geleden stelden de Q-koortsslachtoffers de overheid al aansprakelijk. In de tussentijd zijn gesprekken over een schikking met het ministerie van Volksgezondheid op niets uitgelopen. Minister Edith Schippers kreeg daarom maandag een dagvaarding, zegt advocaat Ivo Sindram.

Gezondheidsklachten

In 2005 werden in Herpen (Noord-Brabant) de eerste mensen ziek door Q-koorts. In 2009 werden voor het eerst echte maatregelen genomen en werd de epidemie gestopt. Naar schatting honderden mensen zijn chronisch ziek geworden en zeker 25 mensen overleden. Veel Q-koortspatiënten hebben jaren na de infectie nog ernstige gezondheidsklachten. Ze hebben vooral last van ernstige vermoeidheid. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top