ACTUEEL

FNV gaat geld vorderen van oud-Meavita-top

De uitspraak van de ondernemingskamer dat Meavita ten onder is gegaan aan wanbeleid is een overwinning voor de voormalige werknemers van de zorgaanbieder, volgens de FNV. De vakbond gaat de verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders financieel aansprakelijk stellen voor de schade.

Dit laat de FNV in een reactie weten.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk noemt de uitspraak een overwinning voor de 20 duizend zorgmedewerkers van Meavita 'en voor alle mensen die echt een hart hebben voor de zorg'. "Want ook al hebben de managers en toezichthouders er financieel een miljoenenchaos van gemaakt: de medewerkers bleven gewoon doorwerken en daardoor bleef de zorg goed. De zaak Meavita maakt voor eens en altijd duidelijk dat besturen en toezichthouden geen erebaantje is, maar hard en serieus werken."

Meavita ging in 2009, twee jaar na een megafusie, failliet. Het zorgconcern liet een schuld achter van 48 miljoen euro en dupeerde 100 duizend cliënten en 20 duizend werknemers. De FNV stapte na het faillissement naar de rechter. Van Dijk: "Het allerbelangrijkste: wij willen dat zo'n megacatastrofe als Meavita nooit meer plaatsvindt. Wij willen geen tweede Meavita. Dat hebben we met deze zaak duidelijk gemaakt. De zorgmedewerkers van Meavita komen in onze FNV-actie-hall-of-fame."

Genoegdoening

De vakbond vindt het belangrijk dat er genoegdoening komt voor de mensen die vroeger bij Meavita werkten en ondanks het wanbeleid gewoon doorwerkten, omdat zij hart hebben voor de zorg. FNV schat de schade die zorgmedewerkers opliepen, op enkele tonnen. Medewerkers kregen geen ontslagvergoeding mee of zagen hun opgebouwde vakantiedagen en vergoedingen voor onkosten en overwerk in rook opgaan.
 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top