ACTUEEL

NMa: Bundeling inkoop is positief voor concurrentie

Gezamenlijke inkoop via inkoopovereenkomsten in de zorg, maar ook andere sectoren, werkt vaak mededingingsbevorderend. Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) in een uitspraak over de aanbesteding voor textielverzorging van Intrakoop, een inkoopcoöperatie in de zorg.

Bezwaar ongegrond

De NMa heeft Intrakoop in het gelijk gesteld na bezwaren van de Federatie Textielbeheer Nederland (FTN). De FTN wilde dat de NMa een verbod zou uitvaardigen op het (gebundeld) uitschrijven van aanbestedingen op de manier waarop Intrakoop dat doet. Volgens de FTN zou Intrakoop door de gebundelde aanbesteding disproportionele marktmacht krijgen. De NMa acht het echter onwaarschijnlijk dat Intrakoop met de aanbesteding marktmacht heeft op de markt voor textielverzorging. Volgens de NMa is de bundeling van de inkoop door vooral kleine en middelgrote ondernemingen om tot soortgelijke hoeveelheden en kortingen te komen als grotere concurrenten geoorloofd.

‘Inkoop bundelen is noodzaak’

Frank Kaptein, directeur van Intrakoop, zegt op de site van de organisatie: “Juist gezien de monopolistische trekjes die de markt voor textielverzorging heeft, zou je verwachten dat de aanbieders een bundeling van de inkoopkracht zouden begrijpen en waarderen. Binnen deze markt gaan we uiteraard door met het traject waarmee we al bezig waren en ik verwacht op afzienbare termijn nog veel meer aanbestedingen voor textielverzorging. In totaal wordt er via de coöperatie al voor circa 500 leden met 4.800 locaties gemeenschappelijk ingekocht. Textielverzorging is nu nog een klein deel, maar dat kan in de komende periode snel groeien. Juist op zo´n miljoenenmarkt, die zoals gezegd monopolistische trekjes vertoont, is het zaak om inkoopkracht te bundelen.”

Inkoopsamenwerking

Onlangs hebben Ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel en het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom zich aangesloten bij de InkoopAlliantie Ziekenhuizen (IAZ). Dit brengt het totaal aantal in IAZ samenwerkende ziekenhuizen op elf. Eind september bleek dat het inkoopsamenwerkingsverband van vijf andere ziekenhuizen juist ten einde zou komen. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, Isala Klinieken in Zwolle, Ommelander Ziekenhuisgroep in Delfzijl en Winschoten, Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Medisch Centrum Leeuwarden stappen uit Inkoopconsortium.nl. Dit omdat de samenwerking de verwachtingen niet heeft waargemaakt.

>> Skipr daily en Skipr weekly<<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Cole30Jacquelyn

14 maart 2011

All people deserve wealthy life time and <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> or just car loan can make it better. Just because people's freedom bases on money state.

Top